“Nog altijd veel onzekerheid over basketcompetities”, mening van voorzitter Yannick De Clercq

Foto Wanty Gent Hawks by HF

Artikel uit het Laatste Nieuws door Johan Picqueur 18-10-20, 18:50

Code oranje in het basketbal. Met onmiddellijke ingang werden alle competities ouder dan U12 opgeschort. Een tussentijdse evaluatie volgt binnen drie weken, na de herfstvakantie. In de amateurcompetitie bij de mannen wordt wellicht pas hervat op 9 januari 2021. De dames in Top Division Women 1 worden tot topsport gerekend. Topsportcompetities zouden wel nog kunnen doorgaan, maar het protocol daaromtrent werd nog altijd niet op papier gezet. Het is een moeilijke oefening.

“Stop met zagen over de stopzetting van de sportcompetities. Dit is het moment om solidair te zijn met artsen en zorgkundigen.” Aan het woord is Yannick De Clerck, voorzitter van Top Divisionploeg Gent Hawks en tevens directeur van het Universitair Ziekenhuis Gent.

We kunnen het huidige seizoen beter overslaan en bouwen aan de toekomst

Yannick De Clerck, Gent Hawks

“Ik ben ervan overtuigd dat de getroffen maatregelen de enige juiste zijn”, meent De Clerck. “Er zijn veel onzekerheden. De volksgezondheid primeert boven alles. Daarnaast moet je je ook de vraag durven stellen of het nog zinvol is om dit seizoen de competitie te herstarten? Om op 9 januari competitief te zijn, moet je vier weken goed kunnen trainen zodat je blessures kan voorkomen. Beter is het om het volledige seizoen over te slaan en het vizier op 2021-22 te richten. Voer in eerste en tweede klasse stijgen en dalen in. Dat zal voor meer aantrekkingskracht zorgen.”

Uitgezonderd vrouwen

Top Division Women 1, de Belgische eerste klasse voor vrouwen, lijkt de dans te ontspringen. “Wij beschikken over profspeelsters in de Vlaamse Basketballiga en daardoor zou ook voor ons een uitzondering kunnen worden gemaakt”, weet Tine Putman, coach van Sparta Laarne. “Het vergt een financiële inspanning van de club, maar het is nodig voor het vrouwenbasket. Voor het zover is, moet er echter nog heel wat gebeuren. De zaal moet gekeurd worden door een arbeidsinspectie en daarna moet ook de gemeente Laarne zijn zegen geven over wat kan en mag. Voorlopig trainen we zonder contact. Volgende week komen onze testen binnen. Daarna kunnen we weer in bubbels gaan trainen.”

Sparta Laarne ziet de wedstrijden tegen Kortrijk en Hema uitgesteld. In principe kan er op 31 oktober opnieuw gespeeld worden. “Daarna volgt een break voor de Belgian Cats waarin wij enkele wedstrijden zouden kunnen inhalen”, zegt Putman. “Volgende week vrijdag wordt opnieuw vergaderd. Daarna zal wellicht meer duidelijkheid volgen.”