Laatste rechte lijn richting #TDM1 #Play-Offs (2018)

In Top Division One bij de Heren mogen we ons stilaan gaan opmaken voor de Play-Offs. Tijd dus, om eens te kijken hoe elke ploeg er voor staat en wat de mogelijke matchups kunnen zijn.

Kampioenen Top Division One (laatste 10 jaar):

2017 Gent Hawks
2016 Bent Schoenen Waregem
2015 Gembo Borgerhout
2014 Bent Schoenen Waregem
2013 Gembo Borgerhout
2012 Gembo Borgerhout
2011 Kangoeroes Boom
2010 De Westhoek Zwevezele
2009 Basket Bree
2008 CEP Fleurus

De Top 3

Bovenaan het klassement in Top Division One hebben een drietal ploegen zich iet of wat hebben afgescheiden van de rest:
1) Gembo Borgerhout (16-6)
2) Melco Ieper (14-8)
3) Oxaco Boechout (14-7)

Gembo Borgerhout staat met 16 zeges en 6 nederlagen alleen aan de leiding in TDM1. Als Gembo die leidersplaats kan aanhouden, krijgen ze het absolute thuisvoordeel in de komende Playoffs, wat voor veel teams van levensbelang is. Bij Gembo is het nu drie seizoenen geleden dat de club de laatste titel pakte en de honger naar de vierde titel in de clubgeschiedenis is in elk geval groot. Na Nieuwjaar verloor de ploeg van coach Glenn De Boeck enkel op het veld van Waregem en Gent Hawks. In het eerste seizoen zonder sterkhouder Nicolas Wachowiak, kan Gembo terugvallen op vaste waarden Eli Van Aken en Tomas Goethaert. Ook Jens Bouckaert neemt steeds meer de rol van afwerker op zich en nieuwkomer Philippe Peeters integreerde snel, ook al verlaat hij Gembo volgend seizoen opnieuw voor Fellows Ekeren. De club kondigde wel reeds de komst van Soba-guards Stig Rongé en Anthony Goetgeluck aan voor volgend seizoen. Hét sterkste wapen van de Antwerpenaren blijft het run & gun aanvalsspel; de ploeg haalt gemiddeld zo’n 84 punten per match, goed voor de beste aanval in de competitie.

Na het kwakkelseizoen van vorig jaar, heeft Melco Ieper zich meer dan ooit herpakt in Top Division One. Een nieuwe coach, nieuwe uitrustingen en een blik nieuwe spelers deden een frisse wind waaien door de kattenstad. Bruce Minne draait met zijn ploeg al het hele seizoen mee bovenaan de klassering en won onlangs met Melco de eerste beker van Vlaanderen in de clubgeschiedenis. Melco kan op een ijzersterke verdediging rekenen, dat gemiddeld 70 punten per match binnenlaat. Met 14 zeges en 8 nederlagen staat het op twee wedstrijden van Gembo voor de eerste plaats, maar het heeft wel één match meer gespeeld dan Oxaco. In aanval rekenen de Ieperlingen vooral op de kunsten van Robin Spaens, die met gemiddeld 17.4 punten bij de beste schutters behoort. Ook kapitein Robin Mestdagh speelt geen onaardig seizoen, maar hij trekt volgend jaar naar Gent Hawks. Melco haalde met Kenneth De Vos (Kortrijk Sport) en Joris Vanhaverbeke (Gistel-Oostende B) wel twee beloftevolle pivots binnen.

Oxaco Boechout, de derde in de stand, stond een tijd lang op de leidersplaats. Met 14 zeges en 7 nederlagen én een match minder gespeeld dan Ieper, heeft het nog altijd zicht op de tweede plaats en wie weet zelfs de koppositie. Oxaco kroonde zich nog nooit tot kampioen, maar kwam de laatste jaren wel steeds dichter. Ook de ploeg uit Boechout trekt vooral de kaart van de aanval, met gemiddeld 83 punten per match en een heleboel schutters met dodelijke driepunt-range. Coach Raf Vervoort wordt na dit seizoen opgevolgd door Eddy Faus (Soba) en met Joppe Bouckaert (Kontich) en Brecht Illiaens (Gembo) zijn ook al twee inkomende transfers bekend. Voorts kan de club zoals altijd een beroep doen op draaischijf Nick Celis. De ex-speler van o.a. Gembo en Brussels is opnieuw aan een sterke jaargang bezig. Met 17.6 punten, 5.6 rebounds en 4.4 assists is de point forward meer dan ooit dé sleutelspeler van Oxaco.

Dichtste achtervolgers
Na de drie topploegen, zijn drie andere ploegen volop in strijd met elkaar voor plaats vier, en dus het thuisvoordeel in de eerste ronde van de Playoffs:

4) Spirou Charleroi B (13-9)
5) Gent Hawks (13-9)
6) BS Waregem (13-9)

Zowel Spirou B, Gent Hawks én BS Waregem staan momenteel met even veel punten in het klassement. De drie teams tellen 13 overwinningen én 9 nederlagen en toch is het Spirou B dat op dit moment op de vierde plaats staat. Wanneer de drie ploegen gelijk zouden eindigen, wordt immers een miniklassementopgemaakt, waarbij enkel rekening wordt gehouden met de onderlinge wedstrijden. Daar komt Charleroi het best uit, omdat het tweemaal won tegen Waregem en één keer tegen Gent. Gent won eenmaal tegen beide ploegen en Waregem kon allleen in Gent gaan winnen.

Het jonge Spirou B doet het in zijn eerste jaar in Top Division One voortreffelijk. De Carolo’s spelen quasi zeker de Playoffs en dat is op zich al een hele prestatie. Geen enkel team zal Charleroi graag tegenkomen in de Playoffs. Verder waren in de tweede ronde de opmars van regerend kampioen Gent Hawks en de reeks nederlagen van BS Waregem erg opmerkelijk. Gent startte dramatisch aan het seizoen en bengelde een tijd lang op de tiende en elfde plaats. De ploeg van coach Eric Rogiers herpakte zich en heeft op dit moment een winning-streak in de competitie van zes matchen. Zo geraakt de huidige kampioen net op tijd in het juiste ritme, voor de start van de Playoffs. In buurprovincie West-Vlaanderen maakte Waregem de omgekeerde beweging. Het team van Olivier Foucart verloor in de competitie zes keer op een rij, vooraleer leider Gembo thuis een twintiger aan te smeren. Het ervaren Waregem probeert straks liefst zijn vijfde opeenvolgende finale te halen.

De strijd om de laatste Playoffplaatsen
Voor plaatsen 7 en 8 en dus de laatste Playofftickets zal het nog heel spannend worden. Na de top 6 staan immers vier ploegen op één wedstrijd van mekaar:

7) BC Gistel-Oostende (11-11)
8) Soba Antwerpen (11-10)
9) Basics Melsele-Beveren (10-12)
10) Royal IV Brussel (10-11)

Voor plekken 7 en 8 in het klassement én de bijhorende Playofftickets wordt het nog erg spannend in Top Division One. Momenteel zijn de meest gunstige uitgangsposities voor Gistel-Oostende en Soba Antwerpen, die laatste trekt zich na dit seizoen trouwens terug uit TDM1. Voor hen zou een laatste keer playoffs dus mooi meegenomen zijn. Maar ook Melsele-Beveren en Royal IV Brussels zijn nog verre van uitgeschakeld voor plek 7 en 8. Met de wedstrijden Royal IV-Soba, Gistel-Oostende – Melsele, Soba – Gistel-Oostende en Melsele – Soba staan nog een pak cruciale duels op het programma.

Onderaan het klassement
In de kelder van de klassering is tot slot ook nog altijd niets beslist:

11) Antwerp Giants B (8-14)
12) Cuva Houthalen (7-15)
13) Neufchateau (6-16)
14) Ninane (6-15)

Antwerp Giants B lijkt goed op weg om zich te redden, maar de Playoffs nog halen wordt moeilijk. De ploeg die op de laatste plaats staat, daalt naar Top Division Too. Op dit moment lijkt dat een strijd te worden tussen de Waalse clubs Neufchateau en Ninane. De twaalfde en de dertiende in de stand (nu Houthalen en Neufchateau) spelen Play-Downs tegen twee ploegen uit Top Division 2. Slechts één (of misschien geen enkele) van die twee ploegen zal volgend seizoen opnieuw in TDM1 aantreden.

Voorlopige Playoff-Bracket
Indien de competitie op dit moment zou eindigen, zouden de matchups er als volgt uitzien:

Afwachten hoe het uiteindelijke veld er zal uitzien!