Gents basketbalmilieu verliest onvermoeibaar icoon

Het Gentse basket is een icoon verloren. Carlos Sierens (73), jarenlang één van de boegbeelden, is overleden aan de gevolgen van kanker. “Overdag leefde hij voor het basketbal en ’s nachts bakte hij brood voor zijn bakkerij. Om te slapen had hij nauwelijks tijd.”

Carlos Sierens was voorzitter van de grootste basketbalclub van de stad. In zijn tijd heette die Bobcat Gent en later Siemens Gent. Vandaag gaan ze door het leven als de Gent Hawks in tweede nationale. Onder Sierens beleefde het Gentse basket hoogdagen. Begin jaren tachtig nam hij de fakkel van voorzitter over en onder zijn bewind werd in 1992 de Beker van België gewonnen tegen het toenmalige Sunair Oostende. Hij zou de club ook naar Europees basket loodsen.

”Carlos was continu bezig”, zegt Philip Verspeeten, huidig manager van Gent Hawks. “Hij heeft enorm in het basket geïnvesteerd. Niet alleen met geld, maar ook met een stuk van zijn leven. Basket was zijn passie. Hij was continu bezig. ’s Nachts bakte hij brood voor zijn bakkerij in de Pannestraat. Ik heb er zelf nog een vakantiejob gekregen. Overdag plooide hij zich dubbel voor de club. Voor slapen had hij eigenlijk geen tijd. Zijn grootste trots was zijn zoon Hennie, die zelf een erg gerespecteerde basketter werd in de hoogste klasse”, zegt hij. “Hoewel iedereen wist hoe belangrijk Carlos was voor het basket was hem dat niet aan te merken. Hij was zeer bescheiden en stond liever niet in de spotlights. Zo ook voor het nieuwe project waaraan we werkten om opnieuw een Gentse club in eerste klasse te krijgen. Hij zette zijn schouders er onder, maar wou op de achtergrond blijven als raadgever.”

“Zijn overlijden komt niet als een grote verrassing”, zegt Philip. “We wisten dat Carlos aan kanker leed. Hij was recent hervallen, naar het ziekenhuis gegaan voor een behandeling en is niet meer buitengekomen.”

Bron: HLN.BE