Wanty Gent Hawks vs Royal IV Brussel

Wanty Gent Hawks vs Royal IV Brussel

20:15

Recap

Royal IV Brussels staat onder Gent gerangschikt maar won al tweemaal tegen Melsele en tegen Oxaco. Het ging winnen op Charleroi, Antwerp, Limburg en Sijsele. Het verloor met 1 punt op Gistel en met 2 punten op Borgerhout. Het is een ploeg die op verplaatsing razend gevaarlijk kan zijn. Gent is bezig een goede reeks neer te zetten, won driemaal op rij en wil er een vierde aan toevoegen. Makkelijk zou het niet zijn. Maar dat waren alvast de ingrediënten om er een geslaagde basketbalavond van te maken.

De hoofdstedelingen openden de debatten nadat elke ploeg een gemiste poging liet noteren, de doelpuntenmaker was Amaury Marion. Ook bij een volgende poging ontbrak precisie bij de thuisspelers. Maar ook het Brusselse vizier stond nog niet op scherp. Gregory Depooter vocht onder de korf een duel uit met JP Nyamsi, de Brusselaar kon niet scoren. Gregory Depooter nam de rebound, bediende Laurent L’Hote die langs de andere kant hem terug vond, het duel won met JP Nyamsi en scoorde. (Deze duels zouden een leidraad worden over de ganse wedstrijd) Gent was gelanceerd en Gregory Depooter werd even later mooi vrijgespeeld achter de driepuntslijn door Laurent L’hote en ook nu scoorde hij loepzuiver. De bezoekers hadden direct een antwoord en namen zelf even over. Maar nog voor halfweg zette Gent de puntjes op de i. Joren Vermoesen maakte een jumpshot. Amaury Marion bracht de bezoekers terug op voorsprong. De duivelse Gregory Depooter bleef een gesel voor de Brusselse verdedigers, Laurent L’Hote bediende hem tweemaal uitstekend, helaas kon Marion ook scoren. Met nog 4 minuten te spelen, in de eerste periode stond het 11-10. Gent maakte toen een paar verkeerde beslissingen in zijn aanvallen die het opzette en had ook soms geen geluk bij de afwerkingen. De bezoekers bleven goed combineren en konden te makkelijk uitlopen tot 11-19. Robin Mestdagh bediende Joeri Vermoesen die met een lay-up milderde. Maar de laatste punten waren toch voor Royal IV. Gent sloot zo de eerste periode af met een 13-21. De supporters hadden een thuisploeg gezien met twee gezichten.

Gent ging onmiddellijk in de aanval in de tweede periode. Stijn Stevens bediende Rik Van den Berghe en die rondde mooi af. De Brusselaars hadden het even moeilijk met de Gentse verdedigers, maar konden toch een vrijworp verzilveren. Gent probeerde zijn aanvalsmachine op gang te krijgen maar op het moment van de waarheid onder de korf lukte het niet. De bezoekers namen verder afstand van de Gentenaren en liepen uit tot 15-26. Tweemaal Gregory Depooter op aangeven van Joren en Joeri Vermoesen bracht Gent terug tot 19-26. De hoofdstedelingen waren niet onder de indruk en kwamen terug vlot tot scoren. Stijn Stevens wrong zich door de bezoekende afweer en we zagen nu Gregory Depooter als aangever. (21-28) Maar ook nu scoorden de Brusselaars. Joren Vermoesen milderde en halfweg bracht Laurent L’hote na het nemen van een offensieve rebound de stand op 25-30. Beide ploegen scoorden om beurt. Het was Joren Vermoesen met twee lay-ups die zorgde voor 29-33. De Royal IV spelers bleven goed combineren en de Gentenaren visten weer wat achter het net. Veel kansen werden door beide ploegen vakkundig de nek omgewrongen. Met nog dik twee minuten te spelen voor de rust stond Gent op 9 punten achterstand. Joren Vermoesen kon op 30 seconden voor de rust nog milderen.

Brussels scoorde eerst in de aanvangsfase na de rust. Robin Mestdagh milderde. De uitgekookte Brusselaars bleven goed basket fabriceren en deden hun uitreputatie alle eer aan. Ze diepten de kloof uit tot 15 punten, daar kon het jumpshot van Laurent l’Hote helaas niets aan verhelpen. De Gentenaren beseften dat ze de tegenstanders een halt moesten toeroepen maar wisten niet hoe. Gregory Depooter en Robin Mestdagh zorgden toch nog voor halfweg de derde periode dat het 39-50 werd. Met de lokale steun van de supporters gesteund door de talrijke aanhang van Opwijk werd de verdediging van Gent toegespijkerd. De scoorders van dienst bij Gent waren terug Robin en Gregory. (42-50) De Brusselaars wilden de scalp van de Oost-Vlamingen en speelden hoogstaand basket. Met nog minder dan 1 minuut te spelen in de derde periode stond Gent op 11 punten. Gent probeerde de bakens te verzetten maar moest toch zijn meerdere erkennen in de bezoekers die nog konden scoren voor het einde van de derde periode. (43-56)

De bezoekers begonnen met een aanvallende fout die ze contesteerden. Gent profiteerde direct met een doelpunt van Robin Mestdagh. Maar ook nu hadden de bezoekers een antwoord . Met nog 9 minuten te spelen stond er een 13 punten kloof op het bord. De bezoekers waren zege zeker. De Gentse supporters zagen de bui al hangen. Maar de Gentse spelers toonden wilskracht, ze zouden er hun hoofd voor leggen. Gregory Depooter met een driepunter op aangeven van Maxime Verspeeten stak het lont aan het vuur. Het Opwijkse jong talent schreeuwde de Gentenaren naar voren. Brussels snakte naar zijn tweede adem. Maxime Verspeeten lukte een vrijworp. Gent dreef het tempo op. Gregory Depooter met zijn derde driepunter in evenveel minuten zorgde dat Gent op 3 punten kwam. Het vuur zat weer in de pan zelfs de meest pessimistische Gentse supporter geloofde er terug in. De Opwijksupporters waren voor de Gentse supporters een bron van inspiratie. Brussels lukte dan toch even een jumpshot maar Gent bleef een verschroeiend tempo ontwikkelen. Joren Vermoesen op aangeven van Stijn Stevens zorgde dat Gent op 2 punten kwam. Er stonden nog een kleine 4 minuten op de klok. Beide ploegen misten een aanval. Maxime Verspeeten bracht de stand op 62-60 op minder dan twee minuten. De vreugdekreten op de Gentse tribunes waren niet meer uit de lucht. De Brusselaars moesten fouten maken om Gent het scoren te beletten, Maar Gregory Depooter zorgde voor 2 op 2. Brussels probeerden nog wat driepunters maar slaagde er niet in om te scoren. Ook Laurent L’Hote werd nog foutief gestopt en ook die wist raad met de vrijworpen eveneens 2 op 2 en een stand van 66-60 met nog 40 seconden op de klok. De bezoekers namen nog een time-out, na de time out scoorden ze ook een driepunter en was het toch nog even alle hens aan dek. Maxime Verspeeten legde de eindstand vast met een vrijworp en de bezoekers konden de laatste 12 seconden niet meer klaarmaken.

Gent won een duur bevochten overwinning met zijn collectief sterk geheel. Een paar zwakke momenten deed hen bijna de das om. Maar met een MVP met 28 punten heeft Gregory Depooter de trofee niet gestolen. Als gewezen Brussels speler deed het hem goed maar er kunnen enkel zoveel punten gemaakt worden als de aanvoer perfect is en daar droeg de ganse ploeg zijn steen toe bij. Met bijzondere dank aan de Opwijkse supporters die de Gentenaren lokaal steunden.

Volgende week moeten de troepen van Erik Rogiers naar Sijsele. Het is bijna een wedstrijd in de Gentse achtertuin. Kom Gent aanmoedigen ze willen gaan voor 5 op 5 en je kan erbij zijn. Gentse basketbalsupporters stip ook 26 februari 2019 in het rood aan in jullie agenda. Gent speelt dan in de sportarena “Het Tolhuis” om 20 u 15 voor een plaats in de finale van de Beker van Vlaanderen mis dat moment niet. Gent zou in drie jaar tweemaal de finale kunnen spelen.

Video

Details

Date Time Full Time
16 February 2019 20:15 90'

Court

Sportarena Tolhuis

Results

Team1234OTTOutcome
Merelbeke Hawks131812243167Loss
Royal IV Brussel21171873863Win

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000

Royal IV Brussel

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 6300000000000000000