Wanty Gent Hawks vs Melco Ieper # Playoffs #1/4 Finale

Wanty Gent Hawks vs Melco Ieper # Playoffs #1/4 Finale

20:15

Recap

Gent Hawks en Melco Ieper zijn de laatste twee bekerwinnaars. Beide ploegen zetten een sterke reeks neer op het einde van de competitie. Zowel de West-Vlamingen als de Gentenaren zaten in een positieve flow. Gent toonde zich tweemaal de betere tijdens de competitieduels, maar dat zegt weinig. Het is zeker altijd een geladen duel. Bij beide ploegen zitten een aantal spelers met een verleden bij de tegenstanders. Bij Ieper spelen Robin Spaens, Wim Dobbelaere en Anthoy Chada met een Gents verleden. Bij de thuisploeg zijn Stijn Stevens en Robin Mestdagh de spelers die nog de kleuren van de bezoekers verdedigden.

Voor de wedstrijd moest Robin Mestdagh verstek laten gaan door een kwetsuur. Joost Brancaert was voor werkdoeleinden in het buitenland. Dat waren ongunstige voortekenen in het nadeel van Gent. Gregory Depooter maakte de eerste punten op aangeven van Laurent L’Hote. Nog in dezelfde openingsminuut maakte Maxime Verspeten er met een lay-up 4-0 van. Gent miste een driepuntsshot en Robin Spaens milderde voor de bezoekers. Gent bleef baas en Stijn Stevens liep iedereen voorbij, scoorde en kreeg nog een bonusvrijworp mee die hij goed benutte. Anthony Chada kon voor de Ieperlingen milderen. Joren Vermoesen op aangeven van Stijn Stevens zorgde voor 9-4. Gent was de betere ploeg in de aanvangsfase van de wedstrijd. Robin Spaens met een driepuntsplay kon Ieper dichter brengen. Laurent L’Hote bediende Joren Vermoesen achter de driepuntslijn die vrank en vrij zijn kans ging en Gent stond terug 5 punten voor. Een paar slordige balverliezen en misverstanden zorgden ervoor dat Ieper terug in de wedstrijd kwam en voorbij halfweg de eerste periode stonden de bezoekers zelf voor. (12-15) De Gentse coach besefte dat het niet goed was en vluchtte in een time-out. Beide ploegen scoorden meer dan 3 minuten niet meer. Gregory Depooter liep nu al op zijn tweede fout en werd naar de bank geroepen om erger te voorkomen. Wim Dobbelaere zorgde met een lay-up voor een vijf punten voorsprong. Joren Vermoesen op aangeven van Rik Van den Berghe zorgde met zijn tweede driepunter voor 15-17. Via twee gemaakte vrijworpen van de West-Vlamingen werd de de eerste periode afgesloten met een 15-19 stand.(pittig detail: 11 van de 19 punten werden door ex Gentenaren gemaakt.)

Gent besefte dat het beter ging moeten spelen dan wat het tot nu toe deed. Laurent L’Hote nam zijn mannen op sleeptouw, bediende Joeri Vermoesen en die knalde er een driepunter in. Ieper antwoordde gevat en liep vlot uit tot 18-23. De grote schare Asse-Ternatsupporters ging met een hels lawaai achter de Gentse ploeg staan en die gingen aan achtervolgen denken. Rik Van den Berghe dropte er een driepunter in, Ieper werd het scoren belet en even later zorgde Laurent L’Hote met eveneens een driepunter voor 24-23. Stijn Stevens flitste op aangeven van Laurent L’Hote door de Ieperse afweer, scoorde en kreeg een bonus vrijworp die hij ook verzilverde. Robin Spaens kon milderen voor de bezoekers. Gent was nu duidelijk de betere ploeg. Maar Ieper klampte aan. Joren Vermoesen met twee vrijworpen en een jumpshot van Brandon Freeman zorgde dat Gent met nog 4 minuten te spelen tot de rust op 31-27 kwam. Laurent L’Hote, Stijn Stevens en Joeri Vermoesen elk met twee vrijworpen zorgden dat Gent een 8 puntenkloof had. Ieper kon nog even milderen maar ook Brandon Freeman zorgde met zijn tweede jumpshot dat de kloof bleef. Gent leek de wedstrijd in handen te hebben. Ieper besefte dat Gent de wedstrijd naar zich toe trok. De Gentse supporters en de gelegenheidssupporters van Asse-Ternat (zowel de jeugd als de dames) vonden elkaar en schreeuwden hun kelen hees. Maar de Ieperlingen in de tribunes lieten zich niet onbetuigd. Het Tolhuis was herschapen in een kolkende arena. Via Louis Hazard werd het 39-36. Joeri Vermoesen zorgde met nog een halve minuut te spelen tot de rust terug voor 8 punten voorsprong. Gent leek met die 8 punten de rust in te gaan maar dat was zonder de agressieve West-Vlamingen gerekend, eerst kregen ze twee goedkope vrijworpen en onoplettend balverlies zorgde ervoor dat het uiteindelijk nog 41-37 werd.

Na de rust bleef Gent de lakens uitdelen. Laurent L’Hote met een driepuntsshot op aangeven van Joren Vermoesen zorgde in eerste instantie dat Gent verder uitliep. Gregory Depooter zorgde voor 46-37. Gent vierde even de touwen en daar profiteerden de bezoekers van om de kloof direct te halveren. Laurent L’Hote zorgde met een lay-up dat het 48-42 werd. Met veel goede wil bleven de West-Vlamingen aandringen en naderden. Laurent L’Hote knalde er nog een driepunter in. Gent bleef op rozen zitten. De Ieperlingen bleven aardig meespelen en op een drafje brachten ze de 7 puntenkloof tot op 2 terug. Gregory Depooter werd nog foutief gestopt en scoorde zijn twee vrijworpen maar Antonie Chada kreeg steeds teveel ruimte die hij benutte om de kloof altijd speelbaar te houden en zelf gelijk te maken 53-53. Gregory Depooter knalde een driepunter binnen op aangeven van Joeri Vermoesen. Weer Antonie Chada bracht de stand eveneens met een driepunter gelijk. Laurent L’hote bracht Gent nog één keer voor in de derde periode en toen was het uit voor Gent. Ieper scoorde nog veel te makkelijk 5 punten. Zo stond het na 30 minuten basket 58-61.

De Gentenaren beseften het gevaar en Maxime Verspeeten bediende Joren Vermoesen. Via tweemaal één vrijworp, van een bij momenten ongrijpbare Anthony Chadan werd het 60-63. Stijn Stevens en Joren Vermoesen beiden met een lay-up brachten Gent met nog 8 minuten te spelen voor. Ieper bleef aandringen en Gent had het moeilijk, de bezoekers scoorden 8 punten op rij (waarvan 4 op vrijworpen). Gregory Depooter werd foutief gestopt en scoorde één vrijworp. Gent stopte Anthony Chada en die zette zijn vrijworpen wel feilloos om. Gent had met nog dik drie minuten te spelen een 8 punten kloof aan zijn been. Laurent L’Hote besefte dat er punten moesten gemaakt worden en ging voor een driepunter, de bal kwam terug uit de ring maar Joeri Vermoesen was er als de kippen bij om de bal in de ring te steken. De jeugdspelers van Asse-Ternat gingen door het lint, stonden op de banken en scheeuwden hun helden naar voor. Joren Vermoesen milderde met een vrijworp en even later knalde hij er een driepunter in, nadat Gregory Depooter een offensieve rebound neerhaalde, 71-73 en nog 1 minuut. De spanning was om te snijden. Laurent L’Hote bracht de stand in evenwicht met twee vrijworpen. Gregory Depooter kreeg even later zeer makkelijk zijn 5de fout en reageerde vocaal. De bank werd bedacht met een technische fout. Ieper zette zijn drie vrijworpen om. De stand was 73-76 met nog 42 seconden te spelen. De verhitte sfeer en de spanning zorgden voor een oververhit Tolhuis. Stijn Stevens zette nog een vrijworp om op 23 seconden van het einde. Ieper kreeg ook nog 2 vrijworpen en het stond 74-78, getekend Wim Dobbelaere. Gent gaf niet op en Laurent L’Hote knalde er een driepunter in nog 10 seconden. Gent moest fouten maken om in balbezit te komen. Ieper kreeg nog twee vrijworpen en zette die feilloos om. 77-80. Erik Rogiers vroeg nog time-out om een play uit te tekenen. Ook de bezoekende coach vroeg nog een time-out. Laurent L’Hote zette twee vrijworpen om 79-80, nog 5 seconden. De Ieperse coach gebruikte zijn laatste time-out. Anthony Chada werd foutief gestopt, mocht twee vrijworpen nemen en scoorde geen van beide. De refs zagen nog een fout van een Gentenaar en Ieper kreeg terug 2 vrijworpen, nu werden ze wel gemaakt, 79-82 en nog 1 seconde op de klok. Gent gaf de bal aan Laurent L’Hote aan de linkerkant van het speelveld achter de middenlijn. Hij ontving de bal en liet die vertrekken, dan pas ging de tijdsgong en het rode bord. De bal verdween in het net. Iedereen juichte al: verlengingen. De refs pleegden overleg, het doelpunt werd afgekeurd omdat het een loopfout zou geweest zijn. Hevig protest van Gent baatte niet. Tijdens de wedstrijd had Gent ook al protest aangetekend voor een onregelmatigheid. Wat de gevolgen daarvan zullen zijn weten we nu nog niet.

Zondag moet Gent naar Ieper om eventueel dit verlies ongedaan te maken en bij eventuele winst dinsdag de derde wedstrijd aan te vatten of te wachten op het verdikt van de groene tafel. De spanning in de wedstrijd was hels maar wat nog komt zal even spannend zijn. Supporters zak af naar Ieper en help Gent aan de overwinning met een sterke zesde man.

Details

Date Time Full Time
12 April 2019 20:15 90'

Court

Sportarena Tolhuis

Results

Team1234OTTOutcome
Merelbeke Hawks152617214179Win
SKT Ieper191824213782Loss

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000

SKT Ieper

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 8200000000000000000