RPC Anderlecht vs Gent Hawks

RPC Anderlecht vs Gent Hawks

20:45

Recap

Gent moest zijn laatste poule wedstrijd van de Beker van België afhaspelen op het terrein van “Salle Simonet” (waar Erik Rogiers, de Gentse coach) basketbalgeschiedenis schreef met de Belgische nationale ploeg. Gent stond aan de leiding met een 3 op 3 en de mannen van Anderlecht hadden 2 op 3. Zij verloren enkel op Sijsele met 2 punten. Gent mocht tegen deze Brusselse club geen steken laten vallen indien ze wilden gaan lopen met de groepswinst.

De thuisspelers begonnen met het mes tussen de tanden en konden te vlot uitlopen tot 5-0. Gent probeerde alle zeilen bij te zetten maar was niet precies genoeg onder de borden. De verdedigende taken werden naar behoren vervuld en zo voorkwamen ze dat de kloof nog groter werd. Joren Vermoesen en Stijn Stevens konden milderen. Gregory Depooter bracht Gent met een driepunter zelfs voor. Maar de thuisspelers brachten de bordjes terug in evenwicht (7-7). Gent was toen even de baas en liep met verzorgd en intelligent basket uit naar 7-13. (4 punten voor Laurent L’Hote en 2 voor Stijn Steven) De thuiscoach nam een time out en liet de spelverdelers van Gent veel beter bewaken. We kregen een ander spelbeeld en de thuisspelers knokten zich terug in de wedstrijd met een driepunter. Gent maakte nog 2 vrijworpen door Gregory Depooter en Robin Mestdagh zorgde dat Gent 17 punten had na 10 minuten spelen. De thuisspelers maakten er uiteindelijk 18.

De tweede periode begon het best voor de Gentenaren. Maxime Verspeeten werd foutief gestopt maar maakte zijn twee vrijworpen. Ook de thuisspelers bleven goed meespelen en de wedstrijd ging gelijk op. Rik Van Den Berghe scoorde onorthodox maar Anderlecht was niet onder de indruk. Uit 3 vloeiende aanvallen van de bezoekers werden acht punten gemaakt, twee driepunters getekend Brandon Freeman en Joeri Vermoesen en een shot van Stijn Stevens. Gent leek de wedstrijd naar zich toe te trekken. Enkele ingrepen van de thuiscoach zorgden dat de thuisspelers de kloof kleiner maakten. Maar Gent bleef domineren Joeri Vermoesen legde zijn tweede driepunter van de avond in de korf Stijn Stevens verzilverde twee vrijworpen en Robin Mestdagh zorgde met een driepunter op enkele seconden voor het einde van de eerste helft voor 37 punten voor Gent. Helaas juist voor het geluidssignaal glipte nog een speler van Anderlecht door de slappe verdediging van Gent en werd het zo 31-37.

De spelers van Gent kwamen weinig gefocust uit de kleedkamer. De eerste doelpogingen mondden uit op missers of onnauwkeurigheden. Enkele domme balverliezen van de Gentenaren zorgden ervoor dat de thuisspelers de leiding over namen. Gent vond niet direct antwoord op de aanvalsgolven van de thuisspelers en vergat open kansen af te maken. Stijn Steven maakte nog twee vrijworpen, maar dat was te weinig om in het zog van de tegenstrevers te komen. Gregory Depooter verschalkte dan toch even zijn tegenspeler en scoorde. Maar de Anderlechtenaren bleven domineren. Joeri Vermoesen werd foutief gestopt en maakte één vrijworp. Het spel werd ruwer en de Gentse bank liep op een B2, uit die spelsituatie puurden de thuisspelers gelukkig voor Gent maar 1 punt. Gregory Depooter knalde nog een driepunter binnen maar deze periode werd verloren met 20-8. Van de zes punten voorsprong aan de rust stonden ze er nu 6 in het krijt.

Laurent L’Hote nam als kapitein van de ploeg de Gentse spelers op sleeptouw opende met een driepunter in de laatste periode. Het spel werd gestreden op het scherp van de snee. Brandon Freeman werd tegen het canvas gewerkt en kon niet verder. De meegereisde supporters begonnen al te vrezen voor een verlies match. Maar de Gentenaren bleven gedreven basketten en verkochten hun huid duur, het was niet allemaal academisch maar de wil om te winnen was zeker aanwezig. Robin Mestdagh met een vrijworp en Rik Van Den Berghe met een korf en een vrijworp zorgden dat het 54-54 werd. Joren Vermoesen zorgde met een driepunter voor voorsprong maar Anderlecht antwoordde met hetzelfde wapen 57-57. Beide ploegen konden nu een paar minuten niet scoren en de spanning was te snijden. De thuisspelers zaten snel met 4 ploegfouten maar echt voordeel putte Gent daar niet uit. Laurent L’Hote verzilverde dan toch een vrijworp en bracht Gent weer even voor. Maar ook nu scoorde Anderlecht een tweepunter. De sfeer in de oude Simonet zaal was geweldig (ook al waren er weinig toeschouwers) Het thuispubliek geloofde in winst. Maar de Gentse kapitein dacht er anders over, hij knalde een driepunter en twee vrijworpen binnen. Maar Anderlecht dichtte de kloof als nog met iets meer dan 1 minuut te spelen. Maxime Verspeeten had een doelpunt laten maken maar enkele ogenblikken later zorgde hij voor twee punten aan de overkant 63-65. Gent wankelde maar bleef koel. De thuiscoach nam nog een time out, maar de thuisspelers slaagden er niet meer in om verlengingen uit de brand te slepen. Gent won maar het had bloed, zweet en tranen gekost. Maar in de sport is winnen het belangrijkst.

Volgende zaterdag 8 september 2018 begint de competitie, Gent begint direct met de moeilijke verplaatsing naar titelkandidaat Gembo. Het afgelopen seizoen konden de Gentenaren nooit niet veel oogsten in Borgerhout. Hopelijk kunnen de mannen van Erik Rogiers breken met die traditie en de overwinning meenemen naar de Arteveldestad. Want ook de tweede wedstrijd op zaterdag 15 september 2018 om 20 u 15 in “ Het Tolhuis” is een klepper van formaat met de ontvangst van Spirou Charleroi.

Details

Date Time Full Time
1 September 2018 20:45 90'

Court

Salle Simonet

Results

Team1234OTTOutcome
RPC Anderlecht181320123163Loss
Merelbeke Hawks17208203765Win

RPC Anderlecht

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 6300000000000000000

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000