Royal IV Brussel vs Gent Hawks

Royal IV Brussel vs Gent Hawks

20:00

Recap

Beide ploegen hadden 5 wedstrijden gespeeld, voor de competitie wonnen ze elk 2 keer en verloren drie keer. Ze stonden broederlijk naast elkaar op de 7de plaats in de rangschikking. Brussel ging winnen op Melsele en Boeckhout, niet tegen de minsten wetende dat Melsele nu alleen aan de leiding stond in de rangschikking. Het verloor op Gembo en het verloor tweemaal thuis tegen Lommel en Limburg. Het doelsaldo was 370 voor de Brusselaars en 371 voor de Gentenaren. Pittig detail: Fayçal Lait heeft ook nog eens een verleden bij Gent. Brussel liet 387 punten toe en Gent 358. Brussel moest dus op zoek naar zijn eerste overwinning thuis. Gent heeft het tegen de hoofdstedelingen steeds moeilijk.

Gent won de springbal, maar zag zijn eerste actie in de mist gaan. De thuisspelers scoorden wel bij hun eerste doelpoging. Ook de tweede aanval van de Brusselaars was raak. Gent bleef de missers opstapelen maar ook de thuisspelers namen slechte shot selecties. Gent kon na 4 minuten dan toch de ban breken. Stijn Stevens miste, nam zijn eigen rebound en bediende Gregory Depooter die mooi opdook onder de korf en scoorde. De supporters hoopten dat Gent nu vertrokken was, maar dat leek ijdele hoop. Het waren de thuisspelers die kort na halfweg de eerste periode er een driepunter in ramden. Op aangeven van Gregory Depooter zorgde Joren Vermoesen voor 7-4 met nog vier minuten te spelen in het eerste quarter. De Brusselaars versierden nog 2 vrijworpen. Gent miste nog een paar open shots. Gregory Depooter zorgde op aangeven van Robin Mestdagh voor 9-6. Maar in de volgende aanval was het voor de thuisspelers terug raak. Gent probeerde de verdediging bij te stellen en moest fouten maken om de tegenstanders het scoren te beletten, maar zij gooiden hun vrijworpen feilloos binnen. Joren Vermoesen kon op het eindsignaal gelukkig voor Gent nog een lay-up maken.

Na een flauwe eerste periode kon het alleen maar beter in de tweede. Royal IV opende direct en kreeg een vrijworp mee. Gent had nu wel een gepast antwoord met Joren Vermoesen op aangeven van Maxime Verspeeten. De thuisspelers bleven goed gefocust en konden terug scoren. Gent voerde het tempo op maar bleef toch niet altijd feilloos onder het bord. Maxime Verspeeten zorgde voor 18-12. De Brusselaars bleven de verdedigende taken goed verzorgen en Gent vond moeilijk openingen. Rik van den Berghe kon nog een mooi uitgespeelde aanval afwerken. De tegenstanders gaven direct repliek, met twee op elkaar volgende lay-ups. Halfweg de tweede periode stond het 24-16. Gregory Depooter werd foutief gestopt bij een doelpoging maar zette zijn vrijworpen gelukkig voor Gent goed om. Na balverlies van een Gente speler doken de thuisspelers vrij onder het doel op en konden makkelijk scoren. De Gentse coach verloor er zijn goed humeur bij. Na twee gemaakte vrijworpen stond Gent zelf 10 punten in het krijt. Via vier vrijworpen die feilloos omgezet werden door Stijn Stevens en Joren Vermoesen, naderde Gent terug tot op 6 punten. De thuisspelers antwoordden met een driepunter en een lay-up. (33-24) Stijn Stevens verschalkte nog eens de Brusselse aanvallers en bracht de score voor Gent op 26 punten. Maar Gent kon toch niet vermijden dat het met een achterstand van 8 punten de kleedkamer in moest.

Gent had begrepen in de rust dat dit Royal IV een te duchten tegenstander was en dat het met power basket zou moeten uitpakken om de kloof te dichten. Joeri Vermoesen gaf direct zijn visitekaartje af en opende met een driepunter. Brussels verdedigde goed en Gent moest alle zeilen bijzetten om aanvallend te scoren. Joeri Vermoesen nam een rebound op een gemiste kans van zijn broer, bediende zijn broer terug uitstekend en die scoorde na 2 en halve minuut in de derde periode de tweede korf voor Gent na de rust. De thuisspelers lukten een driepunter. Joeri Vermoesen deed hetzelfde bij de volgende aanval op aangeven van Stijn Stevens. De wedstrijd had nu een heel grote meerwaarde en het verschroeiende tempo dat Gent oplegde zorgde ervoor dat Robin Mestdagh met een driepunter en een lay-up de stand nog voor halfweg op 39-39 bracht. De bezoekende coach nam een time out. Na deze korte rustpauze scoorden de thuisspelers maar het antwoord van Gent was gevat en ze scoorden direct tegen met een extra bonus vrijworp. Gent stond zo voor het eerst voor, halfweg de derde periode. Gent bleef de kansen aan elkaar rijgen. Gregory Depooter, Joren Vermoesen (met driepunter) en Robin Mestdagh zorgden zelfs voor 41-49. Gent had de zaak onder controle. De thuisspelers hadden nog een driepunter in huis maar Joren Vermoesen toonde dat hij dat ook kon bij de volgende aanval. De thuisspelers spartelden nog wat tegen maar Joren Vermoesen op aangeven van zijn broer zorgde dat Gent de derde periode afsloot met 8 punten voor. Gent speelde een uitstekende derde periode met hoogwaardig basket.

De vierde periode begon uitstekend voor Gent, na twee missers was het de derde keer terug raak getekend Joren Vermoesen. Gent leek zegezeker. Maar Royal IV toonde dat het weerbaar was 2 minuten later was de tienpuntenkloof gesmolten naar 5 punten. Gregory Depooter zorgde met een driepunter voor meer zuurstof en vooral hoop bij de supporters. Maar de thuisspelers bleven gevat antwoorden vinden op de speelstijl van Gent, ze brachten de kloof terug tot 5 punten. Vinnie Haerbos wrong zich nog even door de Brusselse afweer (54-61) en mocht nog een bonus vrijworp nemen (die hij jammer genoeg miste). Het was nog meer dan 5 en een halve minuut en de supporters weten dat dit nog een eeuwigheid is in basket. In anderhalve minuut brachten de thuisspelers de stand in evenwicht. De thuissupporters begonnen erin te geloven en de Gentse aanhang voelde stress. Rik Van den Berghe vond een vrijstaande Joeri Vermoesen achter de driepuntslijn en hij scoorde. Je hoorde zo de opluchting bij de supporters van Gent en de ontgoocheling bij de Brusselaars. Brussels kwam nog dichter met een vrijworp. Robin Mestdagh werd foutief gestopt op een driepunter, maar hij slaagde maar één op de drie vrijworpen te benutten. Met nog een kleine drie minuten te spelen had Gent drie punten voor. Brussels scoorde een jumpshot. Gent miste de volgende doelpoging daar een Brusselse speler een goed blokshot plaatste. Gent plukte wel de offensieve rebound maar kon niet scoren. Ook de volgende rebound was voor de Gentenaren. De hoofdstedelingen maakten een fout op Stijn Stevens maar die wilde het spannend houden en maakte zijn vrijworpen niet. Nog anderhalve minuut en een verschil van één punt, de spanning was te snijden. De Brusselaars leden balverlies. De Gentse coach nam een time-out, hij wilde de focus houden bij zijn mannen. Joren Vermoesen werd foutief gestopt en hij legde wel zijn twee vrijworpen in de korf. Nog 46 seconden en een driepunter voor. Tijd voor een time-out van de Brusselaars. Hun aanval werd door de Gentenaren gestopt. Robin Mestdagh probeerde een driepunter die de ring raakte. Gregory Depooter nam de rebound maar een Brusselaar maakte een fout op Joeri Vermoesen die twee vrijworpen mocht nemen. Hij bleef kalm en scoorde op 6 seconden voor het einde 64-69. De Brusselse coach nam nog een time out en de Brusselaars scoorden nog een driepunter 67-69. De thuisspelers probeerden de bal nog te ontfutselen van Gent maar ze kregen daarbij een fout tegen. Joeri Vermoesen nam alle twijfel weg en scoorde ook deze laatste twee vrijworpen.

Gent won dit spannend duel, met vooral zeer goed basket in de tweede helft en nam zo de drie punten mee naar de Oost-Vlaamse hoofdstad. Proficiat mannen van Erik Rogiers, de teamgeest heeft het gehaald van een goed Brussels. Volgende week zondag staat er een bekerduel op het programma tegen Lier. Op 3 november 2018 speelt Gent Hawks dan terug thuis in de Tolhuisarena tegen Sijsele.

Details

Date Time Full Time
20 October 2018 20:00 90'

Court

Palais du Midi

Results

Team1234OTTOutcome
Royal IV Brussel132310213667Win
Merelbeke Hawks81828172671Loss

Royal IV Brussel

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 6700000000000000000

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000