Playoffs Proximus Spirou vs Gent Hawks (Heen)

Playoffs Proximus Spirou vs Gent Hawks (Heen)

21:00

Recap

Gent Hawks had voor de play-offs geen thuisvoordeel kunnen afdwingen. De eerste wedstrijd mochten de Oost-Vlamingen naar het Henegouwse Charleroi. Tijdens de reguliere competitie verloren de Gentenaren thuis en gingen gaan winnen op “Salle Pierre de Coubertin”. Het was dus een wedstrijd die alle kanten op kon. Gent wilde het huzarenstuk van vorig jaar nog eens herhalen en doorstoten naar de finale van de play-offs. (en wie weet zijn titel verlengen) De Spirou’s wilden thuis zeker niet verliezen.

Gent won via Joren Vermoesen de springbal. De thuisspelers zetten onmiddellijk de toon en maakten voor het eerste shot kon gelost worden al twee fouten. De toon was gezet, het zou geen wedstrijd worden om zonder handschoentjes aan te vatten. Laurent L’Hote zette de twee toegekende vrijworpen om. Ook Gent deed niet onder en maakte een fout op een aanvaller. Bij balverlies van de mannen van Charleroi bediende Gregory Depooter Joren Vermoesen die er onmiddellijk een driepunter in knalde. Gent bleef georganiseerd verdedigen en prikte tegen als het kon. Joren Vermoesen pakte een defensieve rebound, bediende Laurent L’hote die het ganse terrein overstak en afrondde met een jumpshot.(0-7). Beide ploegen konden toen een paar minuten geen korven scoren. Via 2 vrijworpen kwamen de Caroloos wat dichter. Gent bleef goed verdedigen en zocht naar een gaatje in de thuisverdediging. Gregory Depooter lukte een lay-up. Kort na halfweg de eerste periode vond Joren Vermoesen, Brandon Freeman achter de driepuntslijn en het werd 2-12. Spirou besefte dat het anders moest en kwam na vijf en een halve minuut dan toch voor het eerst tot scoren met een velddoelpunt. Joeri Vermoesen bediende even later tweemaal Gregory Depooter die bedankte met evenveel driepunters. (4-18). De thuisspelers milderden nog met een jumpshot, maar ook de Gentenaren konden scoren via Joren Vermoesen op aangeven van Laurent L’Hote. De laatste aanval van de eerste periode was voor de thuisspelers en zij legden de eindscore vast na 10 minuten op 8-20.

De eerste korf in de tweede periode was voor de Caroloos. Beide ploegen legden veel energie in verdedigen. Beide ploegen konden bijna drie minuten niet scoren. Sterke Rik Van Den Berghe op aangeven van Joeri Vermoesen zorgde voor 10-22. Gent bleef voor oorlog zorgen onder het thuisbord en Gregory Depooter op aangeven van Rik Van Den Berghe opende voor Gent de debatten in de aanval. Toen Rik Van Den Berghe ook nog tweemal scoorde (de tweede na een tip in op eigen rebound) stond Gent halfweg de tweede periode 10-26 voor. Charleroi maakte nog 4 punten na misverstanden in de Gentse verdediging. Erik Rogiers, de Gentse coach, greep in met een time-out om zijn manschappen te blijven focussen. Charleroi maakte zijn twee vrijworpen. Eerst werd nog een fout gemaakt op Brandon Freeman, maar even later lukte hij toch een lay-up. Gent miste een paar open kansen, maar ook de thuisspelers kwamen niet tot scoren. Brandon Freeman haalde een offensieve rebound neer en scoorde met nog dik 2 minuten in de tweede periode 16-30. Charleroi kon in de resterende tijd nog 5 punten puren. Rik Van Den Berghe zette nog een vrijworp om. Op het tijdssignaal miste Brandon Freeman nog een driepunter maar Gent kon toch gaan rusten met een geruststellende voorsprong van 10 punten.

De eerste punten na de rust waren voor Gent met een driepunter op aangeven van Laurent L’Hote. Beide ploegen bleven in hun verdedigende stellingen. Spirou verzilverde twee vrijworpen. Laurent L’Hote maakte 5 punten in evenveel seconden, een driepunter en een lay-up. De thuisspelers kregen hier een klein dreuntje. Joren Vermoesen zorgde zelf voor halfweg de derde periode voor 23-41. (de grootste voorsprong die Gent bijeen sprokkelde in deze erg gesloten wedstrijd) De Walen knalden er nog een driepunter in en twee vrijworpen maar Laurent L’Hote zorgde voor 28-43 met nog dik 2 minuten te gaan in de derde periode. Als Spirou scoorde antwoordde Gent gevat via Joeri Vermoesen. Charleroi lukte nog twee vrijworpen maar nu was het Joren Vermoesen die op aangeven van Vinnie Haerbos voor 32-47 zorgde. Gent had in een slopende derde periode zijn voorsprong uitgediept tot 15 punten.

De thuisspelers begonnen aan de achtervolging met 2 verzilverde vrijworpen en een lay-up van Benzoulen. Als de thuisspelers nog hoop koesterden dan knalde Joeri Vermoesen met een driepunter die hoop aan diggelen. Toch antwoordden ze eveneens met een driepunter. De thuisspelers liepen op een technische fout en Brandon Freeman zorgde met de verkregen vrijworp voor 39-51. Die score bleef een hele tijd op het scorebord staan en het was Gregory Depooter die voor 40-53 zorgde. Kort na halfweg de vierde periode zorgde Laurent L’Hote op aangeven van Maxime Verspeeten voor 40-56. De Walen bleven aandringen en konden twee punten van de achterstand afknagen maar Laurent L’Hote knalde er nog een vrijworp in. Rik Van Den Berghe zorgde met nog 3 minuten te spelen voor 44-59. Was het de decompressie van Gent of het goede spel van de thuisspelers maar Charleroi zorgde toch nog even voor spanning door op 51-59 te komen met nog dik één minuut te spelen. Joren Vermoesen zorgde dat er terug een 10 punten kloof op het bord kwam. De bank van Gent liep nog op een technische fout die aangerekend werd op de coach. Spirou verzilverde de vrijworp, vroeg nog een time-out om het laatste sprankeltje hoop dat er nog restte te gebruiken. De thuisspelers konden nog 2 vrijworpen verzilveren. Maar Gent verzilverde via Maxime Verspeeten ook nog twee vrijworpen en zo werd een tumultueus slot afgerond met 54-63.

Gent won verdiend dit eerste play-off duel na vooral verdedigend een zeer sterke partij gespeeld te hebben. Zondag 15 april om 20 u 45 moeten de mannen van Erik Rogiers terug het parket op om de Walen te bekampen. Winnen de Gentenaren, dan vermijden ze de derde wedstrijd en komen zo in de halve finale. Basketsupporters kom in grote getallen naar het Tolhuis om Gent Hawks een hart onder de riem te steken. Met een kolkende sfeer kunnen de Gentenaren zoveel meer. Dat er spektakel zal zijn staat als een paal boven water. Het late aanvangsuur mag geen verontschuldiging zijn om het basketgebeuren links te laten liggen.

Details

Date Time League Full Time
13 April 2018 21:00 Top Division 1 - Men 90'

Court

Salle Pierre de Coubertin

Results

Team1234OTTOutcome
Spirou Basket B81311222154Loss
Merelbeke Hawks201116163163Win

Spirou Basket B

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 5400000000000000000

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000