Melco Ieper vs Gent Hawks

Melco Ieper vs Gent Hawks

20:45

Recap

De kalender zorgde voor rare kronkels: Gent was al aan zijn derde wedstrijd en Ieper begon aan zijn eerste. Daar Gent al tweemaal verloor gingen ze in de Kattenstad op zoek naar hun eerste overwinning. De basketbalgeschiedenis leert ons dat Gent het daar altijd moeilijk heeft, zowel voor de beker als voor de competitie konden de Gentenaren daar vorig jaar geen punten meenemen. Bij Ieper spelen een aantal ex Gentenaren (Anthony Chada, Wim Dobbelaere en Robin Spaens) maar ook dit jaar speelt bij Gent een basisspeler van de West-Vlamingen (Robin Mestdagh). Voor de aanvang van de wedstrijd kreeg Gent al een eerste mokerslag, het moest twee spelers missen Vinnie Haerbos was ziek en Stijn Stevens had een enkelkwetsuur. Met deze gegevens indachtig werd het een spannende bedoening.

Gent won de sprongbal maar verloor helaas de bal voor ze konden aanleggen. Iepers eerste shot raakte kant nog wal. De eerste voldragen aanval van Gent werd foutief gestopt, maar de twee vrijworpen verdwenen loepzuiver door de korf. Ieper reageerde en stelde gelijk. Gent bleef zeer gefocust en scoorde 6 punten op rij. Via een oud gediende van Gent, met een driepunter, werd de kloof gehalveerd. Joren Vermoesen werd in het straatje gestuurd door Laurent L’Hote en miste niet. Anthony Chada bleef een gesel voor de Gentse verdedigers, hij bracht op zijn eentje de thuisspelers op 9-10. Ieper werd op dezelfde manier gerold als bij de vorige Gentse aanval. Robin Spaens milderde. Joren Vermoesen speelde van de ene kant van het veld zijn vrijstaande broer aan in het hoekje en die miste zijn driepunter niet 11-15. Nog twee gewezen Gentenaren brachten de stand op 15-15, met nog twee en een halve minuut te spelen in de eerste periode. Gent maakte het de Ieperse aanvallers zeer moeilijk. De thuisspelers bleven aanvallend op hun honger zitten en Gent stoomde met een nooit geziene ijver door naar 15-21. (Joeri Vermoesen tekende voor 2 velddoelpunten en Laurent L’Hote zette twee vrijworpen om).

Na de korte pauze, waren het terug de Gentenaren die het meeste initiatief aan de dag legden en scoorden. Eerst konden de thuisspelers nog tegen scoren. Maar na twee minuten spelen in de tweede periode had Gent al een 10 puntenkloof op het scorebord. (17-27) Gent speelde weer basket zoals in zijn grote dagen, toch kon het niet verhinderen dat de Ieperlingen terug kwamen tot 21-27. De bezoekers bleven goed in team spelen en bleven zoeken naar oplossingen in de aanvallen en bleven deskundig verdedigen. De supporters kregen een hoogstaand spektakel te zien. Joren Vermoesen ramde op aangeven van Laurent L’hote een driepunter binnen en Ieper scoorde tegen. Dezelfde aangever bediende Maxime Verspeeten die niet miste. Nog voor halfweg had Gent een negenpunten kloof. Ieper besefte dat het iets moest doen. Maar de Gentenaren bleven in alle linies hard werken. Via een driepunter van Anthony Chada werd de kloof wat kleiner voor de thuisspelers die gedragen door een enthousiast thuispubliek er alles aan deden om dichter te komen. Maar Gent was niet gekomen om zich te laten verliezen. Het bleef scherp en vooral zeer gedreven. Robin Mestdagh gaf onder de korf het goede voorbeeld, wurmde zich voorbij drie man en scoorde onorthodox. Even later ramde Gregory Depooter er een driepunter in op aangeven van Robin Mestdagh (26-37),met nog twee minuten dertig te spelen voor de rust. Via vrijworpen milderden de thuisspelers nog. Brandon Freeman zorgde met een jumpshot voor 28-39. Ieper verzilverde nog eens twee vrijworpen maar Brandon Freeman op aangeven van Rik van Den Berghe zorgde dat de kloof intact bleef. De thuisspelers konden nog milderen voor de rust maar gingen toch de rust in met een negenpuntenkloof.

Ieper kwam met goede intenties uit de kleedkamer. Het besefte dat ze dit gedreven Gent niet verder mochten laten de lakens uitdelen. Gent wankelde maar bleef goed gefocust. Ieper scoorde 2 velddoelpunten, maar vlot ging dat allerminst. Gent had twee en halve minuut nodig om zijn eerste doelpunt te maken getekend Joren Vermoesen op assist van Laurent L’hote. Ieper bleef beuken en het spel werd ruwer na drie en een halve minuut in de derde periode stond het 39-43.

De Gentse supporters vreesden even voor het spook van de derde periode. Maar nog voor halfweg deze periode zorgden Gregory Depooter, met een jumpshot en Robin Mestdagh met een driepunter voor 39-48. Doemscenario afgeweerd. Anthony Chada met een driepunter gaf de thuisspelers terug moed. Gregory Depooter zette twee vrijworpen om voor Gent. Maar Anthony Chada bleef weerwerk bieden, hij ramde er terug een driepunter in. Halfweg de derde periode had Gent toch nog 5 punten voor. (45-50) De wedstrijd had iets mee van een cupwedstrijd. De thuissupporters zorgden voor een helse sfeer. Gent bleef koel in deze situatie wat al een prestatie op zijn eigen was. met nog één minuut in de derde periode stond het 51-54. Gent bibberde en daverde, maar de mannen van Erik Rogiers bleven strijden met een groot hart en vooral overtuiging. Terug Anthony Chada zorgde met nog drie seconden te spelen voor 52-54. Maar Gent wilde niet dat de thuisspelers er terug in zouden geloven. In de laatste ultieme aanval scoorde Joost Brancart met twee Ieperlingen in zijn buurt en een derde maakte nog een fout op hem. Joost bleef ijzig kalm op de vrijworplijn en zorgde zo voor 52-57. Gent had deze periode wel verloren maar had gevochten als een leeuw.

Ze zouden zich niet zomaar laten kisten.

De vierde periode zou de wedstrijd in een beslissende plooi moeten leggen. Ieper miste zij eerste korf. Laurent L’hote kreeg even vrijheid en dankte met een driepunter. Het duel Robin Spaens, Laurent L’hote was een strijd in de wedstrijd. Laurent L’hote zette na een vrijwillige fout nog een vrijworp om. Gregory Depooter zorgde met twee gelukte vrijworpen voor 52-63. Ieper milderde nog. Maar Gent bleef baas, het sneed de aanvoer naar de Ieperse grote jongens af en bleef mooie aanvallen opzetten. Gregory Depooter met jumpshot en een driepunter van Joeri Vermoesen zorgden voor 54-68. Ieper probeerde nog maar Gent had steeds een passend antwoord. Halfweg de laatste periode had Gent een veertienpuntenkloof op het bord.(56-70) Ieper spartelde nog wat tegen maar meer ook niet. Gent bleef baas. Het laatste schuifje was scoren en laten scoren. Maar ook daar toonde Gent dat het de betere was. Gent stoomde op een ongezien elan door naar 65-87.

Gent streed met een groot basketbalhart met veel technisch vernuft en vooral een ploeg tussen de lijnen. Het verdiende de overwinning en waste zo het zwarte Ieperse katje. Volgend weekend zijn de Gentenaren vrij. Op zaterdag 6 oktober 2018 trekken ze dan naar het noorden van de provincie Antwerpen om Ekeren partij te geven.

Details

Date Time Full Time
22 September 2018 20:45 90'

Court

Stedelijke Sporthal Ieper

Results

Team1234OTTOutcome
SKT Ieper151720133265Loss
Merelbeke Hawks212016304187Win

SKT Ieper

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 6500000000000000000

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000