GUCO Lier B vs Gent Hawks 1/8 Finale

GUCO Lier B vs Gent Hawks 1/8 Finale

21:00

Recap

Terwijl iedereen zijn schoen aan het klaar zetten was voor de Sint, moesten de Gent Hawks spelers de verplaatsing maken naar Lier om de 1/8 finale van de Beker van Vlaanderen af te haspelen. De loting had ervoor gezorgd dat ook de vorige wedstrijd in deze competitie een duel was tegen een ploeg van BC Guco Lier. Gent had het toen knap lastig met hun eerste ploeg maar won toch verdiend. Nu moesten de mannen van Erik Rogiers het opnemen tegen de tweede ploeg. Veel van de eerste ploeg spelen ook mee met de tweede. Het reglement stelt dat de ploeg die in lagere klassen speelt per klasse lager 5 punten voor gift krijgt. Gent begon dus de wedstrijd met 15 punten achterstand.

Zoals in de eerste wedstrijd bleken de Lierenaren geen complexen te hebben om tegen een hoger geklasseerde ploeg te spelen. Ze speelden hun spel dat ze iedere week speelden en gingen vrij en wrang naar het doel om punten te maken. De Gentenaren, toch wat vermoeid van de verre verplaatsing en de gebruikelijke files rond Antwerpen, hadden het knap lastig in verdediging en hun vizier stond niet echt op scherp. Robin Mestdagh met twee driepunters en Gregory Depooter openden voor Gent maar dat was te weinig om de kloof kleiner te maken, daar de Pallieters bleven scoren. Laurent L’Hote ramde er ook een driepunter in maar de ruime achterstand bleef. Veel open shots waren niet precies genoeg van de Gentenaren of kwamen terug uit de ring. De Gentse coach, Erik Rogiers, greep al na 7 minuten naar zijn eerste time-out. De thuisspelers rouwden er niet om, gingen gewoon door en diepten de kloof uit tot 21 punten. De 4 punten die Gregory Depooter en de 6 punten die Joren Vermoesen maakten zorgden er toch nog voor dat Gent de eerste periode 21 punten bijeen harkte. Het was vooral verdedigend dat het niet goed in elkaar stak.

Wilde Gent winnen en de Zwarte Piet in Lier achterlaten dan moest er uit een ander vaatje getapt worden. De Gentse coach bracht wat wijzigingen aan door andere spelpatronen mee te geven en een paar andere spelers in te brengen. Gent deed wat het moest doen en ontwikkelde een verschroeiend tempo. Gregory Depooter, Joren Vermoesen, Stijn Stevens en Maxime Verspeeten met driepunter zorgden in een mum van tijd voor 9 punten. De Lierenaren grepen al in de derde minuut in de tweede periode naar een time-out. Ook na dit oponthoud bleven de Gentenaren baas over het spel. Maxime Verspeeten gleed door de verdediging, Joren Vermoesen omzeilde de zoneverdediging en knalde er een driepunter in. Even later deed Stijn Stevens hetzelfde. De Lierenaren konden nog wel scoren maar dat ging voor hen nu veel moeizamer. Stijn Stevens werd op een driepunter nog foutief gestopt maar zette zijn vrijworpen feilloos om. Gent bleef verzorgd en degelijk basket spelen. De afwerkers van dienst waren Maxime Verpeeten (2 maal), Rik Van den Berghe met driepunter en Gregory Depooter met een vrijworp. Gent maakte deze periode 28 punten en liet er maar 11 toe. Het ging wel nog met 4 punten achterstand de kleedkamer in maar had de scheve situatie al voor een heel stuk recht gezet.

Na de rust kregen we plots toch terug een ander Gent te zien. Het twijfelde aan zijn mogelijkheden en de thuisspelers grepen hun kansen met beide handen. Ze bouwden terug aan een ruimere voorsprong. Joren Vermoesen maakte een vrijworp, Robin Mestdagh en Gregory Depooter maakten elk een velddoelpunt. Maar de thuisspelers scoorden meer. De Gentse coach nam nog een time-out omdat hij de kloof toch niet al te groot wilde laten worden. Robin Mestdagh knalde er een driepunter in. Gregory Depooter verzilverde nog een fout maar kon helaas maar één vrijworp maken. Joeri Vermoesen wrong zich nog eens voorbij iedere Pallieter en scoorde. De laatste punten in de derde periode waren voor Rik Van den Berghe, hij scoorde niet alleen maar kreeg nog een bonus vrijworp mee die hij benutte. Gent scoorde 14 punten en liet er 18 tegen maken. Dit betekende dat ze de laatste periode met 7 punten achterstand moesten beginnen.

Het thuispubliek was door het dolle heen en steunde hun ploeg volmondig. De Gentenaren zouden hun hoofd koel moeten houden, in deze heksenketel wilden ze verder bekeren. Beide ploegen gingen voor wat ze waard waren. Joren Vermoesen en Rik Van den Berghe  knaagden aan de achterstand met elk een mooie korf. Maar vooral de verdedigende taken werden nauwgezet uitgevoerd door de Gentenaren. De mannen van aan de Nete konden enkel scoren vanop de vrijworplijn. De Lierse coach greep al na 4 minuten naar een time-out. Het publiek probeerde voor een helse sfeer te zorgen en hun ploeg naar voor te schreeuwen. Gent bleef goed combineren en zoeken naar de juiste oplossingen. Joren Vermoesen kon driemaal op rij doeltreffen en kreeg ook nog een bonus vrijworp mee. De Lierenaren moesten fouten maken om de Gentenaren het scoren te beletten maar Joeri Vermoesen en Robin Mestdagh lieten vanop de vrijworplijn geen steken vallen. Toen Joeri Vermoesen er een driepunter in knalde en zijn boer ook nog scoorde toonde Gent zich zegezeker. Joeri bleef goed acteren en scoorde het 85 ste punt voor Gent. Laurent L’Hote met twee vrijworpen, Joeri Vermoesen en Rik Van den Berghe met elk één vrijworp legden de uiteindelijke eindstand op 80-89 vast.

De Gentenaren konden naar huis met een sterk bevochten en verdiende overwinning. Ze konden naar huis om te zien of in hun grote schoenen ook voldoende snoep zou zitten van de (goede) Sint. Hun ticket voor de 1/4 finale hadden ze al op zak. Zaterdag moeten de Arteveldemannen naar Oxaco en dat is ook geen verplaatsing naar de Kempen om gerust op te zijn. Je kan hier zeker spreken van een topduel in de competitie.

Supporters houd alvast zaterdag 15 december 2018 om 20 u 15 vrij: Gent speelt dan tegen Limburg in het Tolhuis en dat is de laatste wedstrijd voor dit jaareinde.

Details

Date Time League Full Time
5 December 2018 21:00 Beker van Vlaanderen 90'

Court

Sporthal Sint Gummaruscollege

Results

Team1234OTTOutcome
BC Guco Lier42111895380Win
Merelbeke Hawks212814264989Loss

BC Guco Lier

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 8000000000000000000

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000