Gent Hawks vs Proximus Spirou Basket

Gent Hawks vs Proximus Spirou Basket

20:15

Recap

Gent verloor zijn eerste competitiewedstrijd op en tegen Borgerhout. De eerste thuiswedstrijd van het nog prille seizoen moesten de Gentenaren spelen tegen de boys van Spirou Charleroi B. Na de verlieswedstrijd van vorige week wilden de mannen van Erik Rogiers aan het Gents basketbalpubliek laten zien dat ze wel degelijk wilden meedoen voor de prijzen. Dat het spannend zou worden was een zekerheid, verleden jaar stonden beide ploegen ook tegen elkaar in de play-offs en toen trok Gent aan het langste eind.

De bezoekers wonnen de sprongbal en openden de score. De eerste doelpoging van Gent werd nog gemist. Maar een steal van een Gent Hawksspeler, waar de bezoekers een fout moesten op maken om het scoren te beletten zorgde voor wat opwinding op de tribunes. Gelukkig voor Gent werden de 2 vrijworpen benut. Zo kwam binnen de minuut toch al de gelijkmaker op het bord. De Gentse verdediging zat goed in elkaar en belette dat de bezoekers konden scoren. Gent tastte de verdediging af en de bezoekers hadden het moeilijk om het scoren van de thuisspelers te beletten. Gent stoomde door naar 9-2. Via twee vrijworpen naderden de Spirous. Gent zorgde met een driepunter voor 12-4 nog voor halfweg de eerste periode. Terug via 2 vrijworpen en een jumpshot kwamen de bezoekers dichter. Maar Gent reageerde en was niet bereid zijn voorsprong uit handen te geven. Via een gemaakte korf en bonus vrijworp werd het 16-11. En met nog meer dan drie minuten te spelen stonden de thuisspelers riant aan de leiding met 18-11. Door een onverklaarbare reden geraakte er zand in de Gentse machine en de bezoekers konden en mochten nog 6 punten maken. Zo werd na 10 minuten basket 2 minuten gerust met een 18-17 stand.

In de aanvangsfase van de tweede periode probeerde Gent terug de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Het slaagde daarin met snedig en snel basket Na iets meer dan drie minuten spel toonde het scorebord een 24-17 stand. Enkele individuele acties van de Gentenaren werden gestopt door de tegenstanders. Aanvallend maakten de bezoekers nog voor halfweg het tweede quarter zes punten op rij. Gent maakte nog een vuist en liep terug uit naar 29-23. Maar de jonge Waalse hanen waren taai en met nog dik 2 minuten spelen stonden ze zelf een punt voor. (29-30) Ook nu kleurden de laatste twee minuten, voor de rust, helemaal Waals. Ze mochten nog 9 punten scoren en Gent kreeg er maar 6 op het bord. Zo werd er gerust met een 23-39 stand. Twee zwakke momenten van elk twee minuten in beide eerste twee periodes zorgden voor dit verschil.

Het kon in de derde periode alleen maar beter. Maar helaas voor Gent, het waren de bezoekers die het sterkst uit de kleedkamer kwamen: in dik drie minuten stond het 35-48. Gent kreeg ruim drie minuten geen bal door de korf. Slordig spel en individuele acties lagen aan het falen van Gent. Erik Rogiers probeerde met een time-out de Gentse trein terug op de rails te krijgen. Aanvankelijk lukte dat en Gent kwam terug onder de 10 punten halfweg de derde periode. Het bleef toch allemaal wat krampachtig wat Gent op het parket bracht. Via één vrijworp werd het nog 40-48. Spirou nam dan terug over en stoomde door naar 40-53. Via vrijworpen konden de Gentenaren nog op 47 seconden voor het einde van de derde periode voor 43-53 zorgen, maar dichter kwamen ze niet meer. Spirou verzilverde nog een vrijworp en zo stond het na dertig minuten basket 43-54. Alles was nog mogelijk, maar tegen dit Spirou zou er met buskruit moeten geschoten worden en de losse flodders van de vorige periode mochten gerust opgeborgen worden.

Gent toonde veel goede wil en karakter, maar dat was onvoldoende om deze jonge Waalse ploeg te verontrusten. Waren het de bezoekers die goed verdedigden of was het een offday van de Gentse aanval, de oorzaak dat er moeilijk kon gescoord worden? Het waren de bezoekers die twee vrijworpen maakten en Gent had terug meer dan twee minuten nodig om te scoren.(45-56) Nog eenmaal bonden de Gentse spelers de kat de bel aan en kwamen terug tot op 6 punten met nog zes en een halve minuut te spelen. De supporters geloofden er terug in en gingen volmondig achter de Gentse club staan. Beide ploegen probeerden het met driepunters te forceren maar dat was niet de oplossing. Halfweg de laatste periode nam Erik Rogiers zijn laatste time-out en probeerde zijn laatste troeven op tafel te leggen. We kregen terug acties, eerste scoorde Spirou maar Gent antwoordde met een driepunter (53-58) nog dik 4 minuten. De Caroloos mochten toen te makkelijk een korf maken, maar Gent antwoordde met een tegenscore 55-60 en nog drie minuten. Via een lay-up en drie vrijworpen kwamen de bezoekers op 55-65. Gent scoorde nog tegen maar ook de bezoekers kwamen nog tot scoren, met nog een kleine minuut te spelen was het 57-67. Gent lukte nog een driepunter maar die kwam hopeloos te laat en de laatste twee punten werden door de bezoekers vanop de vrijworplijn gemaakt.

Gent begon zo met een scheve schaats thuis aan de nog nieuwe competitie. Volgende week zaterdag 22 september trekken de basketters van Gent naar Ieper en uit ervaring weten we dat de Ieperse klei geen spek voor de bek is voor de Gentenaren. Ook daar zal het een moeilijke wedstrijd worden. Aan de Gentse basketters om het tegendeel te bewijzen.

Details

Date Time Full Time
15 September 2018 20:15 90'

Court

Sportarena Tolhuis

Results

Team1234OTTOutcome
Merelbeke Hawks18178173560Loss
Spirou Basket B172215153969Win

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000

Spirou Basket B

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 6900000000000000000