Wanty Gent Hawks vs Melco Ieper

Wanty Gent Hawks vs Melco Ieper

20:15

Recap

Beide ploegen staan gedeeld 6de in de klassering. De winnende ploeg kan deze plaats vast houden. Deze wedstrijd is steeds zwaar beladen en zorgt steeds voor spektakel. Bij Melco Ieper lopen 3 spelers met een Gents verleden. Bij Gent zitten ook twee spelers die het mooie weer maakten in Ieper. Gent is verplicht zijn thuisreputatie hoog te houden. Maar kunnen ze dat ook tegen deze uitgekookte en sterke ploeg?

De balopworp werd deze avond verzorgd door Philip Mestdagh, de coach die met de Cats op het Wk de 4de plaats in de wacht sleepte. Op het Sportgala werd hij tweede voor de coach van het jaar 2018. Hij was geflankeerd door zijn dochter Hanne, een speerpunt bij de Cats.

 

Gent verloor de sprongbal, maar de bezoekers konden niet scoren. Gregory Depooter was de man van het begin van de wedstrijd, hij scoorde uit twee aanvallen: een mooi listig jumpshot en een driepunter op aangeven van Joren Vermoesen. Ieper scoorde tegen na een driepuntsmisser en snel reboundwerk van Robin Spaens (ex Gentspeler) Beide ploegen lieten toen een paar kansen liggen, maar dat was vooral door heel stevig verdedigingswerk. De Ieperlingen konden zelfs 5-4 maken. Gent liet zich zeker niet van de kook brengen door de twee tegendoelpunten die het gekregen had en bleef de bal snel rondspelen. Laurent L’Hote bood Gregory Depooter een “aley oop” aan, het stond na dik drie minuten 7-4. Gent bleef veel energie steken in verdedigen en dat loonde wat de bezoekers ook probeerden, scoren zat er niet in. Gent bleef loeren op open kansen en verkreeg die door snelle balhandelingen. Joren Vermoesen vond een vrijstaande Laurent L’Hote en die scoorde vlot een driepunter. Beide ploegen bleven hard zwoegen in verdediging. Niemand kreeg maar enige vrijheid om tot in een scoringspositie te komen. Laurent L’hote werd foutief gestopt en mikte zijn twee vrijworpen er feilloos in. Gent had na zes en een halve minuut al een 8 punten kloof beet. Ieper kon na een fout op een driepuntspoging twee vrijworpen omzetten en wat dichter sluipen. De Gentenaren waren niet onder de indruk en dicteerden verder het spel. Maxime Verspeeten scoorde na een assist van Laurent L’Hote met bonus vrijworp die hij ook omzette. (15-6) Gregory Depooter zette nog een block in verdediging waarvoor de supporters terecht de handen voor op elkaar zetten. De ex-Gentspelers probeerden de scheve situatie recht te zetten maar Gent gaf ze geen vrijheid waarbij ze vaak onverantwoorde shots moesten nemen tegen de tijdsklok wat uitmondde in losse flodders. Stijn Stevens werd nog ingebracht om de laatste minuten van de eerste periode rond te maken en dankte met een jumpshot op aangeven van Laurent L’Hote. Gent had een 11 punten kloof beet na 10 minuten spelen.

Ieper deed er alles aan om de kloof kleiner te maken in de aanvangsminuten van de tweede periode. Maar de Gentenaren bleven hun prooi goed in de tang houden. Ieper pingelde drie punten af van de achterstand. Joren Vermoesen op assist van Gregory Depooter deed met een driepunter de opgelopen schade teniet. De supporters kregen van beide ploegen powerbasket te zien. Gregory Depooter zorgde met een drive voor 22-10. Op de Ieperse aanval zette hij nog eens een block, de supporters genoten. Ieper scoorde dan toch een tegendoel. Maar Joren Vermoesen scoorde met een lay-up op aangeven van Gregory Depooter. Na dik drie minuten scoorde Ieper, maar de tienpuntenkloof bleef. Joeri Vermoesen scoorde zijn tweede driepunter van de avond op assist van Laurent L’Hote en bracht de stand op 27-14. De Ieperse coach probeerde met een time-out het tij nog te doen keren maar de Gentenaren bleven beheerst en vooral gefocust. Ieper scoorde nog een vrijworp. Joost Brancart zorgde voor oorlog onder het Ieperse doel en scoorde met een fenomenaal jumpshot op aangeven van Stijn Stevens. De supporters genoten van het spektakel. De oplopers van Gentson keken met open mond en bewondering naar wat ze te zien kregen, de sfeer zat er goed in. Anthony Chada (ex-Gentspeler) lukte nog een driepunter. Robin Mestdagh deed hetzelfde op aangeven van Joost Brancart. Als Ieper scoorde vonden ook de Gentenaren het doel. Joost Brancart, op een listige pas van Stijn Stevens, zorgde voor 34-20. In een dolle minuut van de Gentenaren werden vijf punten aangetekend: een jumpshot van Stijn Stevens en een driepunter van Robin Mestdagh op aangeven van Stijn Stevens. De Mestdaghs keken met verbazing en bewondering naar hun broer en zijn basketkunstjes en de andere supporters genoten mee van het spektakel. De broers Vermoesen rolden nog even de Ieperse afweer op en zorgden voor 41-21 met nog anderhalve minuut te spelen tot de rust. Ieper scoorde nog wel maar ook Joost Brancart was onder het doel niet te stuiten hij tekende voor 43-23 op dertig seconden voor de rust. Robin Spaens (ex-Gentspeler) mocht nog een driepunter maken, maar ook Gent knutselde nog een aanval in elkaar, helaas werd Joost Brancart foutief afgestopt. Hij zette één van zijn twee vrijworpen om en zorgde zo voor de ruststand van 44-26.

Ieper wilde de 18 puntenkloof aanvankelijk dichten in het begin van de derde periode. Maar de Gentse verdediging gaf geen krimp. Gregory Depooter op assist van Joren Vermoesen zorgde dat de twintigpuntenkloof er toch kwam. Ieper trok alle registers open en milderde maar Robin Mestdagh, gesteund door Gregory Depooter, bleef een gesel voor de Ieperse verdedigers en liet heel fraaie dingen zien. Als de bezoekers konden scoren dan deden de Gentenaren dat vlot ook. De afwerker van dienst was tweemaal Joren Vermoesen. (52-32) De Gentenaren bleven de kijkers een hoog amusementswaarde geven. Robin Mestdagh verzilverde twee vrijworpen en Joren Vermoesen dunkte een bal door het net, Ieper scoorde een driepunter tegen. Maxime Verspeeten deed hetzelfde en het stond voor halfweg de derde periode 59-35. Ieper probeerde, maar het was allemaal zo moeizaam Gent was in alle compartimenten van het spel beter. Maxime Verspeeten goed aangespeeld door Laurent L’Hote zorgde voor 61-35. Gent vierde nu wat de touwen en Ieper mocht nog 5 punten van zijn zeer ruime achterstand afknagen voor het einde van de derde periode. De kijkers waren hier de winnaars van een goed basketbalspektakel.

Ieper probeerde nog in de vierde periode een tegenoffensief in te zetten maar Gent counterende steeds gewiekst. Eerst was het Joren Vermoesen en dan Joost Brancart met een hoekshot + fout die de stand op 66-44 bracht. Ieper deed er alles aan om niet nog op een grotere achterstand te komen en Anthony Chada lukte een driepunter zoals hij er in een verleden ook maakte voor Gent. Maar Gent wilde aan de bondscoach van de Cats laten zien wat het kon. Joost Brancart werd foutief onder de ring afgestopt maar zette zijn vrijworpen aan 100% om. Stijn Stevens op aangeven van Joren Vermoesen zorgde voor 70-47 met nog ruim 7 minuten te gaan. Ieper deed er alles aan om geen afstraffing te krijgen en Gent verzorgde zijn supporters met degelijk basket. Joren Vermoesen zorgde dat de kloof intact bleef. Als Ieper dan toch nog eens een velddoelpunt maakte antwoordde Robin Mestdagh zijn stadsgenoten met een lekkere driepunter. (75-54) Een oud gediende van Gent mocht nog een driepunter maken maar Joeri Vermoesen scoorde met een fout mee en ook die vrijworp maakte hij. Gregory Depooter maakte op aangeven van Laurent L’Hote 80-57. Gent liet Ieper nog drie driepunters maakten in de laatste paar minuten. Erik Rogiers kon aan zijn applausvervangen beginnen. Sam Verstraete, die de ploeg van de bank enorm aangevuurd had, mocht zijn truitje ook nog nat maken en zette goed de bakens uit. Joren Vermoesen zette nog stijlrijk twee vrijworpen om. De laatste lay-up van de wedstrijd was voor Gregory Depooter die voor 84-66 zorgde. Gent won oververdiend de veldslag aan de Leie. Ook de supporters waren de winnaars, die hadden een boeiende en vooral een zeer aangename wedstrijd van de Gentenaren gezien. De bondscoach van de Belgische damesbasket samen met zijn dochter, waren onder de indruk van het basketniveau in de “Top Division Men 1”. De Gentsonjeugd had genoten en zag dat ze nog veel moeten trainen maar beloofden terug te keren om nog meer baskettechnieken op te steken.

 

Volgende zaterdag 26 januari 2019 moeten de Gentenaren naar Limburg, het minste dat we kunnen schrijven is dat die ploeg de laatste weken zeer goed op dreef is. Het belooft een moeilijke verplaatsing te worden maar met het degelijke basket dat ze vandaag opdisten kan alles. Op zaterdag 2 februari 2019 om 20 u 15 zijn de mannen terug te bewonderen in de sportarena “Het Tolhuis”. Supporters wees erbij en kleur nu al jullie agenda in het rood en kom supporteren.

Details

Date Time Full Time
19 January 2019 20:15 90'

Court

Sportarena Tolhuis

Results

Team1234OTTOutcome
Merelbeke Hawks172717234484Win
SKT Ieper62014162666Loss

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000

SKT Ieper

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 6600000000000000000