Wanty Gent Hawks vs Gembo Borgerhout

Wanty Gent Hawks vs Gembo Borgerhout

20:15

Recap

Gent speelde zijn eerste competitiewedstrijd van de terugronde tegen Gembo. De eerste competitiewedstrijd  van het seizoen 2018-2019 werd op Gembo in de laatste paar minuten beslist in het voordeel van de thuisploeg. Gent Hawks wilde die nederlaag graag uitvegen in eigen huis. Na de korte winterstop waren spelers en coachen gebrand op een goede prestatie om het Gents basketbalpubliek een eerste nieuwjaarsgeschenk te geven. De nieuwe hoofdsponsor “Wanty” werd eveneens voorgesteld op deze eerste wedstrijd van het jaar 2019.

 

De talrijk opgekomen basketballiefhebbers kregen direct een slechtnieuwsmelding. Laurent L’Hote kon de wedstrijd niet aanvatten daar hij geblesseerd was. Gembo begon het best aan de wedstrijd: het rondde zijn twee aanvallen succesvol af. Gent miste zijn eerste doelpogingen en kwam zo al direct 0-4 achter. Maxime Verspeeten kon milderen vanop de vrijworplijn. De bezoekers misten ook een aantal doelpogingen en het was Gregory Depooter die eveneens vanop de vrijworplijn de stand in evenwicht bracht. De Gentenaren konden maar geen velddoelpunt maken. De bezoekers maakten hun open kansen wel af en liepen zo te makkelijk uit tot 4-10. Gent had meer dan 6 en halve minuut nodig om zijn eerste velddoelpunt te scoren getekend Joren Vermoesen. Ook nu weer scoorden de bezoekers 7 punten op rij zonder dat de thuisploeg een korf kon maken. Met nog anderhalve minuut te spelen in de eerste periode vond Robin Mestdagh een vrijstaande Gregory Depooter die de stand op 8-17 bracht. Sam Reniers van Gembo, mocht het ganse veld over dribbelen en scoren. Gent stond zowaar al meer dan 10 punten in het krijt. Joren Vermoesen werd nog eens foutief afgestopt en zette 1 van zijn twee vrijworpen om. Beide ploegen deden nog pogingen om driepunters te scoren maar lukten daar niet meer in. Na een bedroevende eerste periode stond het 9-19.

 

Gent begon uitstekend aan de tweede periode, Joren Vermoesen ramde op aangeven van Gregory Depooter er een driepunter in. De bezoekers konden wel tegen scoren maar Gent bleef goed bij de les. Het speelde een versnelling hoger dan in de eerste periode. Robin Mestdagh zorgde met een lay-up voor 14-21. Gregory Depooter miste een driepuntsshot, Joren Vermoesen pakte de offensieve rebound, gaf de bal razendsnel door aan Robin Mestdagh die op zijn beurt de bal wondermooi terug bezorgde aan Joren die met een jumpshot afrondde. We hadden toen nog maar anderhalve minuut gespeeld in de tweede periode. De talrijk opgekomen supporters gingen achter de Gentse ploeg staan. Gent bleef goed verdedigen en de bezoekers konden niet tot scoren komen. Vinnie Haerbos vond een vrijstaande Joeri Vermoesen  achter de driepuntslijn die niet aarzelde en Gent op 19-21 bracht. De bezoekende coach greep naar een time-out. Na de korte onderbreking kregen we terug een heel ander spelbeeld. Gent zette in het eerste schijfje van de tweede periode de bakens uit. Maar nu waren het de Antwerpenaren die de lijnen uitzetten. Gent kreeg geen bal meer door de korf en de bezoekers maakten 8 punten op rij. Joeri Vermoesen bediende verzorgd Brandon Freeman achter de driepuntslijn die de kloof naar 7 punten terug bracht. Ook nu konden de bezoekers te makkelijk tegen scoren. Gent besefte dat de verdediging beter moest wilden ze nog dichter komen. Maar ook Gembo bleef goed verdedigen. Beide ploegen stapelden persoonlijke fouten op, dat zorgde er wel voor dat de snelheid uit het spel werd gehaald. Rik Van den Berghe werd onder het bord foutief gestopt maar verzilverde zijn twee vrijworpen 24-31 met nog 4 minuten te spelen in de tweede periode. Gembo besefte dat het Gent niet in de wedstrijd mocht laten komen en scoorde tegen. Joren Vermoesen deed in de volgde aanval hetzelfde op aangeven van Brandon Freeman. De bezoekers mochten dan vrijworpen nemen en deden dat meer dan behoorlijk met 4 op 4 en tot overmaat van ramp ranselden ze er ook nog een driepunter in. Gent stond met nog 2 minuten te gaan voor de rust 14 punten achter. Gent rechtte zich en ging voluit. Stijn Stevens bediende Rik Van den Berghe onder de korf die niet aarzelde. Maxime Verspeeten bediende Joren Vermoesen die een mooie lay-up scoorde. De bezoekers kregen nu even geen vat meer op het gebeuren. Joren bleef het proberen, hij miste zijn shot, nam zijn eigen rebound, scoorde en kreeg nog een fout mee. Ook die vrijworp zette hij feilloos om. Zo ging Gent maar rusten met een 7 punten kloof achter. (33-40)

Gent begon de tweede helft met een slechte pas. Gelukkig voor de thuisspelers konden de bezoekers niet scoren. Joren Vermoesen milderde in de volgende aanval dan toch voor Gent. Gent besefte dat er vooral goed verdedigd moest worden, helaas moesten ze te vlug fouten maken om tegendoelpunten te vermijden. Dat zorgde ervoor dat ze te snel met 4 ploegfouten zaten. Vanop de vrijworplijn liep Gembo terug uit tot 35-41. Het duo Anthony Goedgeluck en Anthony Vermeersch speelden met een dubbelpas de verdediging van Gent (terug) aan flarden. De Gentenaren werden er zowaar stil van. Gregory Depooter scoorde op aangeven van Joren Vermoesen, de kloof werd helaas niet kleiner daar de tegenspelers direct tegen scoorden.Joren Vermoesen dropte er toen een driepunter in op aangeven van Vinnie Haerbos en zo kwam Gent terug tot op 5 punten. Maar dichter kwam Gent voorlopig niet. Het waren de Borgerhoutenaren  die twee acties goed afrondden en zorgden voor 40-49. Nog voor halfweg zorgden Gregory Depooter en Maxime Verspeeten dat de kloof naar 6 punten gereduceerd werd. Maar dat was te weinig om de bezoekers te verontrusten daar ze ook makkelijk de weg naar het doel vonden. Gent deed er wel alles aan om de kloof kleiner te krijgen maar de tegenstanders speelden verstandig basket en scoorden tegen als het moest. Joren Vermoesen versierde nog twee vrijworpen die hij rustig aan 100% afwerkte.(46-52) Gembo kreeg toen een heleboel vrijworpen toegekend, scoorde die aan een heel behoorlijk percentage en liep zo uit tot 46-57 met nog anderhalve minuut op de klok voor het einde van de derde periode. Joren Vermoesen scoorde nog op aangeven van Robin Mestdagh en Joeri Vermoesen ramde er nog een driepunter in, maar de tegenspelers maakten ook nog twee vrijworpen. Zo zag Gent de 7 puntenkloof van aan de rust nog vergroot tot 8 punten, na het beëindigen van de derde periode.

 

Gent begon met verenigende krachten aan de achtervolging. Joren Vermoesen met een lay-up en Joeri met een driepunter gaven de Gentse supporters terug hoop. Helaas konden de tegenstanders tweemaal tegen scoren. Maar de Gentenaren bleven proberen. Joeri vond zijn broer Joren en ze brachten de kloof terug tot op 5 punten met nog bijna 8 minuten te spelen. Gent was nu echt ontketend, gedragen door de supporters bleven ze snel basket opdissen waar de tegenstanders weinig verhaal tegen hadden. Vinnie Haerbos bediende uitstekend Joeri Vermoesen die met een boog lay-up de stand op 60-63 bracht. De toeschouwers kropen op het puntje van hun stoel en scandeerden de Gentenaren naar voren. Thomas Goethaert  vergalde even het feestje van de Gentse aanhang door er een driepunter voor Gembo in te gooien. Vinnie Haerbos nam een steal, bediende Rik Van den Berghe die de kloof terug tot op 4 punten bracht. Vanop de vrijworplijn konden de Antwerpenaren nog uitlopen tot 62-68. Stijn Stevens scoorde nog een vrijworp maar ook Gembo scoorde twee vrijworpen. Gent bleef vechten, Joren Vermoesen bediende Rik Van den Berghe en met nog dik twee minuten te spelen werd het 65-71. Het Gentse publiek bleef geloven dat het kon de sfeer bij de supporters was uitstekend en ze schreeuwden hun helden naar punten. Stijn Stevens bleef een kwelduivel voor de bezoekers en ze stopten hem dan ook foutief af, hij scoorde één vrijworp. De aanval nadien nam hij een steal en scoorde een driepunter. Nog dik 1 minuut te gaan en een stand van 69-71. De bezoekers kregen nog twee vrijworpen maar verzuimden ze af te maken. Joren Vermoesen nam de rebound en Gent speelde slim en rap de bal rond. Joren versierde de kans die erop volgde en bracht de stand gelijk 71-71. De tegenstanders probeerden met een time out en een uitstekende aanval nog wat te doen maar de bal belandde tegen het bord. De supporters kregen een extra verlenging.

In de extra-time mocht Gent direct achtervolgen, de bezoekers kregen tweemaal twee vrijworpen maar scoorden gelukkig maar drie punten. Joren Vermoesen bracht Gent tot op één punt. Gent probeerde tevergeefs twee driepunters die geen roos troffen. Het waren de tegenstrevers die op dik twee minuten een lay-up maakten. Gent zette alle zeilen bij in verdediging en moest drie punten scoren in de laatste twee minuten. De eerste aanval werd afgeblokt, maar op tegenaanval konden ook de bezoekers niet scoren, hun driepunter ging in de mist. Gent probeerde een nieuwe aanval en ook die bracht geen zoden aan de dijk. Gembo kreeg nog twee vrijworpen maar verzuimde ze af te maken. De laatste aanval was voor Gent. Gent moest scoren met een driepunter om nog een extra-time in de wacht te slepen. Gregory Depooter vluchtte naar het hoekje achter de driepuntslijn, ontving de bal en scoorde 76-76, terug een verlenging.

De tweede verlenging begon onder een slecht gesternte, de bezoekers konden tweemaal op rij scoren. Via een vrijworp voor Gent gemaakt door Gregory Depooter werd het 77-80. De bezoekers maakten een driepunter en Gent stond bijna voor de onmogelijke taak een 6 punten kloof op te halen. Via Gregory Depooter werd de kloof terug gebracht tot 4 punten. Maar ook langs de andere kant gooiden de bezoekers twee vrijworpen binnen.Gregory zette nog een vrijworp binnen zodat het steeds speelbaar bleef. Gent bleef zich weren en kwam terug via punten van Maxime Verspeeten 83-85. Vanop de vrijworplijn liepen de Antwerpenaren terug verder weg. Gregory Depoorter bleef zich inzetten en scoorde een twee en driepunter.. Gembo bleef vrijworpen afdwingen en scoorde die vlot. Erik Rogiers de Gentse coach bracht nog even de geblesseerde Laurent L’Hote in, maar dat bracht weinig verandering in het spelbeeld.De sfeer was om te snijden op de supportersbanken. Gembo maakte nog een domme fout met vooral veel discussie aan de tafel met de refs, Gent kwam zo nog dicht naderen. Gent moest fouten maken om in balbezit te komen maar de bezoekers bleven koel aan de vrijworplijn. Rik Van den Berghe scoorde nog twee vrijworpen, maar dat mocht niet baten voor de overwinning. De thuisspelers kwamen nog terug tot 90-91. Maar dichter kwamen ze niet. Gembo bleef scoren vanop de vrijworplijn. Gent ging de boot in met 90-93.

Puike prestatie van de Gentenaren, maar helaas niet goed genoeg voor de overwinning. Maar de basketbalsupporters hadden een spannende wedstrijd gezien, jammer dat er een verliezer moest zijn. Woensdag 9 januari 2019 om 20 u 15 speelt Gent terug thuis tegen Antwerpen Giants voor een ticket in de halve finale van de Beker van Vlaanderen. Supporters kom in grote getallen de Wanty Gent Hawks aanmoedigen, spektakel gegarandeerd en met jullie vocale steun zit er misschien een overwinning in.

Details

Date Time Full Time
5 January 2019 20:15 90'

Court

Sportarena Tolhuis

Results

Team1234OTTOutcome
Merelbeke Hawks92418203390Loss
Gembo Borgerhout192119124093Win

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000

Gembo Borgerhout

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 9300000000000000000