Gent Hawks vs Bent Schoenen Waregem

Gent Hawks vs Bent Schoenen Waregem

20:15

Recap

De streekderby Gent – Waregem heeft altijd een speciale dimensie voor beide ploegen. In het seizoen 2016-2017 speelden beide ploegen nog voor de titel in de Top Division Men 1. Dit jaar stonden beide ploegen broederlijk naast elkaar in de rangschikking, gedeeld 4de met 6 wedstrijden gewonnen en 4 verloren. Beide ploegen maakten evenveel doelpunten (767) en lieten op 2 na evenveel doelpunten tegen maken. Voor de wedstrijd kon het niet gelijker zijn.

 

Gent won de sprongbal door Joren Vermoesen die hoog boven de boomlange Leigh Enobakhare sprong. Maar de eerste aanval van de thuisspelers was helaas geen succes. De bezoekers konden wel hun eerste aanval succesvol afronden. Robin Mestdagh op assist van Joren Vermoesen maakte gelijk. Giel Vanthournhout rondde ook zijn tweede aanval succesvol af voor Waregem en kreeg nog een bonusvrijworp die hij niet verzilverde. Gregory Depooter bediende een vrijstaande Joren Vermoesen die op zijn driepuntsshot foutief gestopt werd, maar hij zette zijn drie vrijworpen loepzuiver om. Gent kwam voor het eerst voor. Waregem moest fouten maken om de Gentse aanvallers te stoppen. Maxime Verspeeten zette 2 vrijworpen om. Laurent L’hote sluw bediend door Gregory Depooter zorgde met een lay-up voor 9-4. Waregem kwam wat dichter via twee vrijworpen. Robin Mestdagh met een driepunter zorgde voor een zespuntenkloof voor Gent. Gent zat op rozen. Wat onoordeelkundige passes van de Gentenaren en slordig verdedigen zorgden ervoor dat de bezoekers 11 punten op rij konden maken.(12-17) De Gentse coach, nam een time out om even te herbronnen. Joeri Vermoesen knalde er een driepunter in 1 minuut voor het einde van de eerste periode. In de laatste minuut slaagden beide ploegen er niet meer in te scoren.

Gent opende het tweede quarter met een jumpshot van Rik Van den Berghe. Maar ook de bezoekers konden scoren. Stijn Stevens vond een hardwerkende Robin Mestdagh achter de driepuntslijn en die zorgde voor 20-23. Joren Vermoesen maakte met een verre driepunter gelijk na dik twee minuten spelen in de tweede periode. Waregem voerde wat wissels door. Beide ploegen verdedigden ijzersterk. Waregem kon 2 vrijworpen aantekenen. Gent kwam terug voor met een driepuntsshot van Joeri Vermoesen. Gent bleef goed het doel afschermen en moest daar soms fouten voor maken. Waregem kwam gelijk vanop de vrijworplijn. Waregem stopte Stijn Stevens foutief af maar die mikte allebei zijn vrijworpen binnen. Joren Vermoesen op aangeven van Laurent L’Hote zorgde voor 30-26. Lars De Lepelaire pakte de Gentse verdedigers in snelheid en bracht zo de bezoekers wat dichter. Robin Mestdagh zorgde met een vrijworp voor 31-28. Leigh Enobakhare zorgde met een lay-up en bonus vrijworp dat de stand terug in evenwicht kwam. De broers Vermoesen zorgden met een lay-up en twee gemaakte vrijworpen dat het twee minuten voor de rust 35-31 stond. De bezoekers konden nog scoren via Arne Steinbach. Maar de laatste punten voor de rust kwamen van Rik Van den Berghe die er beheerst een driepunter in knalde op aangeven van Laurent L’Hote.

Beide ploegen kwamen met veel goede wil en gedrevenheid uit de kleedkamer. Waregem zette twee vrijworpen om. Maxime Verspeeten knalde er een driepunter in. We waren toen nog maar 1 minuut ver. Gent speelde wat trager en verzorgd, maar vond moeilijk openingen. Waregem probeerde met snelle aanvallen de Gentenaren te verschalken en lukte met Aaron Van Vooren het kloofje wat de verkleinen. Helaas liep hij ook op een technische fout. Laurent L’Hote wist daar raad mee en zorgde zo voor 42-39. Bart Samaey zorgde voor de aansluitingstreffer voor de bezoekers. Gregory Depooter maakte vanuit het hoekje op aangeven van Joren Vermoesen een driepunter. De wedstrijd werd heel intens, beide supportersscharen lieten zich horen. Giel Vanthournout verschalkte zijn verdediger en bracht de stand op 45-43. Maxime Verspeeten zorgde met twee vrijworpen voor een grotere kloof maar de West-Vlamingen bleven goed meespelen en kwamen terug met nog 4 minuten 30 te spelen. In de derde periode stond de stand terug gelijk. Maxime Verspeeten scoorde na een offensieve rebound. Via een gemaakte vrijworp kwam Waregem terug wat dichter. Stijn Stevens zette voor Gent wel twee vrijworpen om. Waregem daarentegen kreeg maar één van zijn twee vrijworpen door het netje. De supporters zaten op het puntje van stoel en scandeerden hun helden naar het doel. Waregem profiteerde daar het eerst van en kwam op 51-50. De groep Bavi Gent supporters ging luidkeels te keer en dat inspireerde de Gentse spelers bij monde van Joren Vermoesen die 2 driepunters op rij erin knalde en zo stond het op een drafje 57-50. Waregem snakte naar adem en kon wat milderen maar dichter dan 59-55 kwamen de bezoekers niet meer in de derde periode.

De Gaverbeke mannen beseften dat ze Gent niet mochten laten uitlopen en begonnen met verenigde krachten aan de achtervolging ze openden met een driepunter. Gent bleef verstandig spelen en lukte via Joren Vermoesen een lay-up. Waregem bleef aandringen en slaagde erin gelijk te maken met nog 8 minuten te spelen in de vierde periode. De talrijk meegereisde supporters geloofden er terug in. Ze moedigden hun ploeg sterk aan. Maar ook De Gentse supporters bij monde van de grote Bavi Gent aanhang schreeuwden zich de longen uit hun jonge lijf. De Sint zag en hoorde dat het goed vertoeven was in het Tolhuis. Het benaderde de sfeer van de grote dagen. Rik Van den Berghe maakte in twee bewegingen zijn doel. Laurent L’Hote dook onder de korf op en scoorde. De Gentse aanhang juichte. Joren Vermoesen knalde er twee vrijworpen in. Waregem kon nog milderen. Joren Vermoesen bezorgde Laurent L’Hote nog een open shot en dit moet je hem niet geven het werd 69-63. Gent bleef op een hoog toerental basket spelen en stuurde Waregem van het kastje naar de muur. Joeri Vermoesen beloonde de ploeg met nog een driepunter en Gent had negen punten voorsprong beet halfweg de derde periode. Waregem probeerde de bakens nog te verzetten en maakte nog twee punten maar het was meer uit wilskracht dan uit kunde. De bezoekende coach nam nog een time-out: om vooral zijn mannen wat rust te geven. Gent bleef op zijn gekend elan doorgaan, Joren Vermoesen en Rik Van den Berghe zorgden voor 76-67. Waregem knalde er nog een driepunter in maar Joren Vermoesen deed tweemaal hetzelfde op aangeven van Laurent L’Hote(82-70). De Gentse supporters begonnen al te vieren, maar het was nog 2 minuten. Waregem probeerde met een time-out nog iets maar dit was te weinig om het koelbloedige Gent Hawks team nog te verontrusten. Beide ploegen kregen nog wat vrijworpen maar ook daar toonde Gent zijn kunnen en scoorde beter dan de bezoekers. Joeri Vermoesen lukte nog een bal door de ring tot grote vreugde van de Gentse aanhang.(88-72) Waregem milderde nog wat maar het was uiteindelijk Sam Verstraete die op aangeven van Laurent L’hote met een driepunter vanuit het hoekje de eindstand op 91-75 zette. De supporters gaven Sam een uitbundig applaus.

 

Gent won deze spannende match in de laatste 8 minuten. Proficiat aan de spelers en ook een speciale vermelding voor de Bavi jeugd spelers die de ploeg bleven steunen.

Gent staat nog voor een bewogen jaareinde. Woensdag moeten ze naar Lier om hun kansen op de Beker van Vlaanderen te vrijwaren. Zaterdag staat de zware verplaatsing naar Oxaco op het programma en de week nadien op zaterdag 15 december 2018 om 20 u 15 komt Hubo Limburg United op bezoek.

Details

Date Time Full Time
1 December 2018 20:15 90'

Court

Sportarena Tolhuis

Results

Team1234OTTOutcome
Merelbeke Hawks152321323891Win
Ion Waregem211420203575Loss

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000

Ion Waregem

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 7500000000000000000