Gembo Borgerhout vs Wanty Gent Hawks – Finale

Gembo Borgerhout vs Wanty Gent Hawks – Finale

20:30

Recap

Beide ploegen hadden zich uitstekend voorbereid op deze Vlaamse Bekerfinale. Borgerhout ging op zoek naar hun vijfde Beker. Gent stond twee jaar geleden ook in de finale maar moest toen toekijken dat Gistel-Oostende de beker in de lucht stak. Wanty Gent Hawks wilde kost wat kost de Beker meenemen naar Gent. Het leefde bij de spelers en de coachingstaf maar nu leefde het ook bij de supporters. Ze legden een bus in om hun basketbalhelden in de Brax Hall in de Schorre van Boom een hart onder de riem te steken.

Gembo lukte de eerste score, maar Joren Vermoesen nette een driepunter voor 2-3. Beide ploegen waren onder de indruk van het gebeuren en de kolkende zaal. Dat resulteerde in een zenuwachtig begin. Slordig spel zorgde voor wat frustratie. Maar de aanhangen van beide clubs bleven de basketbalspelers steunen wat resulteerde in een fantastische ambiance. Gembo met een lay-up zorgde na twee minuten voor Antwerpse voorsprong. Maar Gent antwoordde via een kattensprong van Maxime Verspeeten die door de gelederen van Gembo boorde en mooi afrondde met een lay-up. Maxime Verspeeten bleef zijn duivels ontbinden in de aanval en werd foutief gestopt, maar ook zijn twee vrijworpen benutte hij aan 100 %. De Borgerhoutenaren reageerden met een driepunter. Via vrijworpen kwamen de Antwerpenaren zelfs op 9-7. Gent probeerde met driepunters de kloof te dichten maar de bal wilde niet in het net. Langs de andere kant lukte het wel met een driepunter. (12-7)

Maxime Verspeeten bracht de Oost-Vlamingen weer wat dichter, maar dat was niet voldoende. Stig Rongé zorgde via een and-one voor 15-9. Even later mocht dezelfde speler terug vrijworpen gaan gooien en lukte 1 op 2. Gembo mocht wat potig verdedigen en kreeg aanvallend terug vrijworpen die ze nu wel afmaakten. Gent keek zo al tegen een negenpuntenkloof aan met nog 3 minuten te spelen in de eerste periode. Gent probeerde met veel overgave de wedstrijd te laten kantelen. Verdedigend werd een uitstekende job gedaan. Joren Vermoesen met een jumpshot en even later met een vrijworp bracht de stand op 18-12.

Gent opende de debatten in de tweede periode via een loepzuivere driepunter van Gregory Depooter. De Gentenaren verdedigden uitstekend en Borgerhout had het moeilijk om tot open shots te komen. Ze kregen twee vrijworpen en waren zo verbaasd dat ze er maar één ingooiden. Gent probeerde om door de groene afweer te geraken van Borgerhout maar ook dat was moeilijk. Vinnie Haerbos nam een steal, miste zijn lay-up maar Joren Vermoesen was er als de kippen bij om de bal in het netje te deponeren. Zo kwam kwam Gent na meer dan drie minuten in de tweede periode in het zog van de tegenstrever. Pieter Van Rillaer glipte tussen twee man van Gent en zorgde voor 21-17. Gent zat wel goed in de wedstrijd maar bleef op achtervolgen aangewezen. Robin Mestdagh bracht nog voor halfweg de tweede periode de stand in evenwicht door een lay-up te maken en twee vrijworpen te versieren. Rik Van den Berghe nam nog een steal maar Gent kon niet profiteren, de driepunter raakte tweemaal de ring, maar vertikte het om in het netje te belanden. Jens Bouckaert bracht Gembo terug voor maar weinige seconden later bracht Gregory Depooter op aangeven van Joeri Vermoesen de stand terug gelijk. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Maar de inzet was zo groot dat de precisie ontbrak om te scoren. Beide supportersclans lieten zich horen. De zaal kolkte. Robin Mestdagh mocht twee vrijworpen nemen en hield zijn hoofd koel in die verhitte sfeer en scoorde tweemaal. Borgerhout scoorde ook nu terug tegen. Met nog minder dan twee minuten voor de rust stond de stand gelijk. Via een and-one van een heel sterk spelende Robin Mestdagh kwam Gent met nog één minuut te spelen voor de rust 25-28 op voorsprong. Bij een volgende aanval van Gent bediende Laurent L’Hote Rik Van den Berghe aan de top van de driepuntslijn en die scoorde zonder verpinken zodat Gent op rozen om de kleedkamer in kon duiken. Borgerhout mocht nog twee vrijworpen nemen en kon zo milderen en de laatste aanval van Gent moest te vlug gaan om nog te kunnen scoren. De kelen van de supporters konden gesmeerd worden en er was genoeg om over na te praten.

Na de rust werd vlot gescoord, beide ploegen gingen voluit, eerst scoorde Anthony Goetgeluck voor Borgerhout. Gent reageerde met een jumpshot van Robin Mestdagh. Anthony Vermeersch bracht de Antwerpenaren weer wat dichter. Maar Joren Vermoesen zorgde dat de 4 punten kloof op het bord bleef. We waren toen nog nog maar dik 1 minuut ver in de derde periode. Via een vrijworp werd het voor Gembo 32-35. Gent leek de wedstrijd naar zich toe te trekken. Joren Vermoesen bediende Gregory Depooter en die rondde af met een beheerst jumpshot. Gembo antwoordde direct. Maxime Verspeeten op aangeven van Robin Mestdagh zorgde na drie minuten voor 34-39. Borgerhout zorgde via vrijworpen voor 36-39. Beide ploegen bleven om beurt scoren. Gent kon zijn voorsprong niet verder uitdiepen omdat de Antwerpenaren teveel aan de vrijworplijn stonden. Gregory Depooter zorgde uiteindelijk nog voor halfweg de derde periode voor 40-46. Anthony Vermeersch mocht milderen vanop de vrijworplijn. Robin Mestdagh zorgde met een driepunter dat Gent 41-49 voor kwam.

De grote Gentse schare supporters waren al zegezeker. Borgerhout besefte dat Gent een hand uitstak naar de Beker. De supporters van Gembo bleven hun ploeg aanmoedigen. Gembo haalde het onderste uit de kan en kon met een lay-up en driepunter de schade beperken nijden bij aanvang van het laatste quarter. Joren Vermoesen nam een steal en rondde mooi af. Gembo antwoordde met een driepunter. Gent miste een shot, langs de andere kant scoorde Borgerhout. Joeri Vermoesen werd foutief gestopt en scoorde zijn twee toegekende vrijworpen. Maxime Verspeeten bracht de stand met een vrijworp op 59-59 met nog 7 minuten te spelen.

Er was een helse sfeer in de zaal, de mooi uitgedoste Gentse supporters schreeuwden de Gentenaars naar voor. Maar het waren de tegenstanders die scoorden. Gregory Depooter zorgde met een vrijworp dat het speelbaar bleef 61-60. Gembo probeerde het met driepunters maar dat leek niet de juiste keuze. Gregory Depooter bracht met een lay-up en een bonus vrijworp Gent terug voor 61-63. Beide ploegen konden die minuten niet scoren. Gembo lukte via Anthoy Vermeersch de gelijke stand met nog een kleine drie minuten te spelen. De spanning was om te snijden en het lawaai navenant.

Beide ploegen haalden alles uit de kan. Ook de supporters schreeuwden zich hees. Laurent L’Hote lukte met nog minder dan 1 minuut te spelen een driepunter op aangeven van Maxime Verspeeten. De coach Van Gembo, Glenn De Boeck, nam een time-out om met zijn mannen te herbronnen. Na de herneming gingen de Antwerpenaren voor een driepunter en ze faalden Maxime Verspeeten nam de defensie rebound en bediende Laurent L’Hote die probeerde beheerst uit te dribbelen maar werd foutief gestopt. Met zijn vrijworpen wist hij raad en bracht de stand met nog 19 seconden te spelen op 63-68.

Nogmaals probeerde Gembo met een time-out nog de bakens te verzetten, de Gentse supporters begonnen al met een feestje in de tribune. Gembo werd na de hervatting nog de bal ontfutselt door Gregory Depooter waardoor ze niet meer konden aanleggen. Laurent L’hote bracht de bal terug op en ook nu maakten de Borgerhoutenaren een fout. In het hels tumult zette Laurent L’Hote een vrijworp om maar Gent was dan al zegezeker. Gembo probeerde nog een vertwijfelde poging maar Joren Vermoesen plukte de laatste rebound.

Gent won na een heel spannend duel verdiend de Beker van Vlaanderen 2019. Spelers en coachingsstaf verbroederden met de grote schare supporters op het parket. De sfeer was uitbundig. Gent mocht met opgeheven hoofd de beker in ontvangst nemen en toonden hem met veel plezier aan zijn supporters. Het feest kon nu echt beginnen.

Volgende zaterdag 30 maart trekken de Bekerhouders naar Waregem voor een onvervalste streekderby. Kan Gent zijn winnende reeks verder zetten? Supporters van Gent zak af naar Waregem en steun de Bekerhouder. De supporters die de verplaatsing naar Boom meemaakten hebben nu zelf kunnen ondervinden dat een sterke zesde man een heel goede invloed heeft op het spel van de mannen van Erik Rogiers.

 

Details

Date Time League Full Time
23 March 2019 20:30 Beker van Vlaanderen 90'

Court

Brax-Hall

Results

Team1234OTTOutcome
Gembo Borgerhout1892792763Loss
Merelbeke Hawks121923153169Win

Gembo Borgerhout

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 6300000000000000000

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000