Gembo Borgerhout vs Gent Hawks

Gembo Borgerhout vs Gent Hawks

20:45

Recap

Voor de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen stond er al onmiddellijk een topper op het menu. Gent moest de moeilijke verplaatsing maken naar Borgerhout. Verleden seizoen was dit nog de affiche van de halve finale van de play-offs. De Gentenaren hebben het steeds moeilijk in “Sporthal Luysbekelaar”, de thuishaven van Gembo Borgerhout. Beide ploegen konden terug kijken op een geslaagde voorbereidingsperiode. Het beloofde dus een spannende bedoening te worden.

Gent won de opworp maar kon zijn eerste aanval niet succesvol afronden. De thuisspelers scoorden wel op hun eerste aanval. Gent kwam gelijk met een lay-up van Stijn Stevens. Borgerhout maakte ook zijn tweede doelpoging en kreeg nog een vrijworp mee. Gent antwoordde met een driepunter van Gregory Depooter op assist van Stijn Stevens. De thuisspelers bleven gevarieerd basket spelen en Gent had het er duidelijk moeilijk mee, het werd 9-5. Joren Vermoesen verkleinde de kloof met een driepunter. Het was een aangenaam kijkstuk voor de toeschouwers, het spel ging aan een razend thema vooruit. Joeri Vermoesen op aangeven van Gregory Depooter bracht Gent in het zog van de tegenstanders. Het tempo lag verschroeiend hoog. Robin Mestdagh op aangeven van nogmaals Gregory Depooter zorgde voor 12-10 na dik drie minuten spelen in de eerste periode. De thuisspelers bleven de lakens uitdelen en stoomden door naar 17-10. We waren toen nog maar dik vier minuten aan het spelen. Gent scherpte zijn verdediging aan en ging in achtervolging. Stijn Stevens en Robin Mestdagh verkleinden de kloof tot 3 punten. De thuisspelers antwoorden met een driepunter. Maar ook Laurent L’hote toonde dat hij driepunters kon gooien. Ook Gembo had driepuntsshotters en zorgden met nog dik 2 minuten te gaan in het eerste quarter dat het 23-17 werd. De laatste schuif van deze periode was voor Gent en zij zetten de scheve situatie nog om in winst via punten van Joost Brancart en een hard werkende Stijn Stevens werd het 23-25.

Gent nam de wedstrijd nu stevig in handen en via Laurent L’hote en Joost Brancart stond Gent 23-30 voor. Gembo had meer dan 2 minuten nodig om zijn eerste doelpunt te maken. Enkele slordigheden van de Leiemannen zorgden ervoor dat de thuisspelers terug in de wedstrijd kwamen, halfweg de tweede periode stond het 32-33. Gent bleef baas, Rik Van den Berghe werd mooi vrijgespeeld en zorgde voor wat meer ademruimte. Via vrijworpen kwamen de thuisspelers toch terug opzetten. Stijn Stevens werd foutief gestopt en scoorde ook zijn twee vrijworpen. Robin Mestdagh zorgde voor een 5 puntenkloof met nog 3 minuten dertig te spelen. Maar ook nu maakten de thuisspelers de kloof kleiner. Beide ploegen zaten aan 5 fouten en bij iedere overtreding waren er nu vrijworpen. Pittig detail: er werd gescoord aan 50% vanop de vrijworplijn. met nog anderhalve minuut te spelen stond het 38-40. Gent was in dit laatste schuifje duidelijk de betere ploeg en liep uit naar 39-47. Velddoelpuntenmakers waren Rik Van den Berghe, Joeri Vermoesen en Robin Mestdagh (met tip-in na een gemist driepuntsshot op de busser).

Gent kwam goed gefocust uit de kleedkamer. Na anderhalve minuut in de tweede helft zorgden Stijn Stevens en Gregory Depooter voor een 12 puntenkloof. Gembo snakte naar adem. Na dik drie minuten spelen in de derde periode zorgde Joren Vermoesen op assist van Laurent L’hote voor een maximale voorsprong van 15 punten (41-56). Via 4 vrijworpen kwamen de Antwerpenaren wat dichter. Joren Vermoesen na assist van zijn broer Joeri zorgde voor 45-58. In de laatste vijf minuten van de derde periode knaagden de thuisspelers aan hun achterstand. De doelpuntenmakers voor Gent waren, Robin Mestdagh. (met o.a een driepunter en drie vrijworpen) en Rik Van den Berghe Maar het was toch Gent die met een tien puntenkloof het laatste quarter mocht beginnen.(56-66).

Gesteund door een stevige achterban, kwamen de thuisspelers in anderhalve minuut op 3 punten. Stijn Stevens zorgde met een jumpshot dat het terug 5 punten werd. Gent bleef goed basket spelen maar moest toch ook vaak fouten incasseren. Laurent L’hote zorgde met 2 jumpshots voor 72 punten voor de Gentenaren. De thuisspelers konden met vrijworpen tot op 1 punt komen halfweg de laatste periode. Stijn Stevens deed met een driepunter (op assist van Laurent L’Hote) de harten van de Gentenaren terug wat sneller kloppen maar ook hierop hadden de thuisspelers een antwoord. De sporthal Luysbekelaar, werd herschapen in een heksenketel. Met nog dik drie minuten te gaan stonden de bordjes in evenwicht 76-76. Robin Mestdagh zorgde voor 76-78. Maar de thuisspelers scoorden in de volgende aanval tegen. Laurent L’Hote leek de wedstrijd in een beslissende plooi te leggen met een driepunter op aangeven van Gregory Depooter. Maar de thuisspelers antwoordden met hetzelfde wapen. Nog één minuut en 47 seconden en stond het 81-81. Erik Rogiers gebruikte zijn laatste time out met nog 1 minuut 20 te spelen. Gembo scoorde in zijn volgende aanval. Gent miste de gelijkmaker. Bij de volgende aanval van de thuisspelers werd een fout geblazen, er verdween een bal in het netje 84-81 met nog 34 seconden op de klok. Gent probeerde nog 2 driepunters: de eerste trof de ring en de tweede werd met fout afgestopt (iedereen zag het maar de refs helaas niet) Zo verloor Gent zijn eerste competitie wedstrijd na een bloedstollende finale.

Pittig detail na de wedstrijd waren wat opstootjes tussen supporters onderling en spelers. Misschien hier een oproep aan de bond om bij risicowedstrijden stewards te voorzien.

Dinsdag 11 september 2018 om 20 u 15 spelen de Gentenaren tegen Oxaco in hun thuishaven voor een volgende ronde in de Beker van België. Zaterdag 15 september 2018 om 20 u 15 staat dan een volgende competitiewedstrijd op het programma tegen Spirou Charleroi. Supporters kom afgezakt naar het Tolhuis basketspektakel zal er zeker zijn. Bij een enthousiast Gents publiek kunnen de mannen van Erik Rogiers zoveel meer.

Details

Date Time Full Time
8 September 2018 20:45 90'

Court

Sporthal Luysbekelaar

Results

Team1234OTTOutcome
Gembo Borgerhout231617283984Loss
Wanty Gent Hawks252222154781Win

Gembo Borgerhout

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 8400000000000000000

Wanty Gent Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000
PTS
84
81
REB
0
0
AST
0
0
STL
0
0
BLK
0
0
FGM
0
0
FGA
0
0
FG%
0
0
3PM
0
0
3PA
0
0
3P%
0
0
FTM
0
0
FTA
0
0
FT%
0
0
OFF
0
0
DEF
0
0
TO
0
0
PF
0
0

KO FT