BBC Oostkamp vs Wanty Gent Hawks 1/2 Finale

BBC Oostkamp vs Wanty Gent Hawks 1/2 Finale

20:30

Recap

Oostkamp won vorig weekend zijn wedstrijd en stevent af op de kampioenstitel. Ze lieten ook weten in de krant dat de Beker van Vlaanderen een doel op zich is. Zij vonden dat Wanty Gent Hawks een even haalbare kaart was als de vorige ploegen die ze uitschakelden in de vorige ronden (Melsele, Lommel, Gistel Oostende). Gent was dus gewaarschuwd. Een pittig detail: de coach van de “Kerels” is Wim Meiresonne, met een verleden bij Gent. De ass.coach is Gerrit Major die een verleden heeft bij Oostende. Maar Gent heeft een speler van Oostende. Gent won zaterdag ook zijn wedstrijd en wilde nu ook eens gaan winnen op verplaatsing om zo een goede uitgangspositie  te verkrijgen voor de terugwedstrijd op dinsdag 26 februari 2019 om 20 u 15 in het “Tolhuis”.

Beide ploegen gingen in de aanvangsfase van de wedstrijd voor volle winst. De thuisploeg kreeg een voorgift van 5 punten. Stijn Stevens knabbelde er direct 2 punten vanaf met een lay-up. Maar ook de thuisploeg kon scoren. Gent besefte dat ze de kloof best zo snel mogelijk ongedaan moesten maken. Maar de “Kerels” lieten zich niet pramen. Joren Vermoesen scoorde op aangeven van Laurent L’Hote maar ook nu kwamen de thuisspelers gelijk. Het tempo lag zeer hoog en beide ploegen gaven de spelers in balbezit geen ruimte om een shot te plaatsen. Gent creëerde de beste kansen en liep verder uit. Stijn Stevens lukte niet alleen een jumpshot maar op fast break scoorde hij al zijn zesde punt, van de avond. Robin Mestdagh knalde er twee driepunters in en Gent zat even op rozen.  Uitgeteld waren de thuisspelers zeker niet en ze knokten zich terug in de wedstrijd. Met nog dik twee minuten te spelen in de eerste periode namen de thuisspelers weer over 16-14. Joren Vermoesen bracht de stand nog even in evenwicht. Maar een uitgekookte thuisploeg sloot toch nog het eerste quant winnend af met 20-16.

De thuisspelers benutten alle kansen die ze kregen en scoorden ook de eerste punten van de tweede periode. Een steal van Rik Van den Berghe en een perfecte voorzet aan Laurent L’Hote zorgde voor de eerste driepunter in de aanvangsfase van de tweede periode. Joeri Vermoesen dichtte de kloof helemaal, eerst scoorde hij twee vrijworpen, vervolgens maakte hij een jumpshot na een heel snelle aanval waar hij eerst de rebound nam in verdediging en luttele seconden later al opdook onder de aanvallende ring. De West-Vlamingen reageerden met een driepunter en een lay-up. Rik Van den Berghe knalde op aangeven van een hard werkende Brandon Freeman er een driepunter in. De thuisspelers gaven de Gentenaren nog een tik door te scoren op fast break. Joeri Vermoesen bracht met nog drie minuten te spelen voor de rust de stand terug in evenwicht. Gent verdedigde intelligent in de laatste fases voor de rust en dreef het al bijzonder hoge tempo nog wat op. Oostkamp moest naar adem happen. Brandon Freeman shotte een laconieke bal binnen. Joeri Vermoesen trakteerde de thuisspelers op een driepunter. Brandon Freeman werd op een driepuntspoging foutief gestopt en knalde zijn drie toegekende vrijworpen zuiver binnen. Gent had een 8 punten kloof. Via een vrijworp kwamen de thuisspelers nog wat dichter maar ook Joren Vermoesen scoorde twee vrijworpen . De laatste punten in de tweede periode waren voor de thuisspelers. De ruststand was 33-40.

Na de rust kwamen beide ploegen met de beste bedoelingen op het terrein. Gent zou kost wat kost zijn voorsprong verdedigen. De thuisspelers verzilveren twee vrijworpen. Joren Vermoesen op aangeven van Gregory Depooter verschalkte de bezoekende verdediging. Oostkamp kon nog milderen. Laurent L’Hote met een driepunter op aangeven van Robin Mestdagh toonde wie baas was op het veld. Op tegenaanval scoorde ook Gregory Depooter en Gent had zijn 10 punten kloof beet. Gent probeerde de kloof nog groter te maken maar een paar losse flodders zorgden dat de kloof bleef. Oostkamp putte moed en halveerde de kloof. De spanning was te snijden bij beide supporterskernen. Joren Vermoesen knalde op aangeven van Laurent L’Hote een driepunter binnen en toen even later ook Joeri Vermoesen een lay-up lukte zag je dat de veer bij de thuisploeg brak.(42-52) Gent trok het laken nu definitief naar zich toe en plaatste een 11-1. (de doelpuntenmakers waren Greory Depooter, Joren Vermoesen en Brandon Freeman met elk een driepunter en Joeri Vermoesen met een lay-up). Via een vrijworp en een driepunter scoorden de thuisspelers nog, maar Gent gaf niet op en Joren Vermoesen maakte het groepsspel tweemaal goed af. Met een geruststellende 20 puntenkloof mochten de Gentenaren het vierde quart ingaan.

Brandon Freeman begon met een driepunter in de aanvangsfase van de vierde periode. Beide ploegen hadden al heel veel gegeven en het vet was wat van de soep om te scoren. De thuisploeg lukte een makkelijke lay-up maar Gent antwoordde met een lay-up van Joren Vermoesen op aangeven van een hard werkende Robin Mestdagh. Brandon Freeman lukte nog een driepunter en het stond voor halfweg de vierde periode 49-75 op het scorebord. Oostkamp zag dat het op een afstraffing liep. Toch wilden de “Kerels” in schoonheid afscheid nemen en knutselden nog wat mooie zaken in elkaar.  Gent liet in eerste instantie niet begaan en Stijn Stevens zette terug een drieëntwintiger op het bord. De wedstrijd leek gespeeld. Oostkamp kon aanvankelijk nog wat van de achterstand goed maken tot 57-76 Robin Mestdagh en Laurent L’Hote met een driepunter zorgden dat de kloof toch 24 punten werd in het voordeel van de Gentenaren.

Gent behaalde een zeer behoorlijke uitgangspositie voor de terugwedstrijd. Maar laat ons die toch afwachten en het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. De return wordt gespeeld op dinsdag 26 februari 2019 om 20 u 15 in het “Tolhuis”.

Vrijdagavond moeten de mannen van Erik Rogiers de aartsmoeilijke verplaatsing maken naar Antwerpen. Daar wacht hun alvast een warm onthaal en met een zware midweekwedstrijd (minder dan 48 u rust) in de benen belooft het een spannende bedoening te worden. De Gentenaren willen alvast hun zegereeks verder zetten en gaan voor een 3 op 3. Maar is willen ook kunnen? De Gentse basketbalsupporters duimen er alvast voor.

Video

https://www.facebook.com/GentHawks/videos/vb.341304589325025/579889239144221/?type=2&theater

Details

Date Time League Full Time
6 February 2019 20:30 Beker van Vlaanderen 90'

Court

Riderfort

Results

Team1234OTTOutcome
BBC Oostkamp201314103357Loss
Merelbeke Hawks162427164083Win

BBC Oostkamp

Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 5700000000000000000

Merelbeke Hawks

# Player Position PTS REB AST STL BLK FGM FGA FG% 3PM 3PA 3P% FTM FTA FT% OFF DEF TO PF
 Total 000000000000000000