Erik Rogiers heeft nieuwe ploeg van Gent Hawks rond: “Bewust gekozen voor acht inzetbare spelers”

Boris Penninck geniet ook volgend seizoen het vertrouwen van Rogiers en Van Puyvelde. © Geert De Rycke

Het Laatste Nieuws 13 februari 2021 – Johan Picqueur  18:34 Laatste update: 10:13

Wanty Gent Hawks is rond met zijn ploeg voor volgend seizoen. Met Gilles Dierckx halen de Stroppen ervaring uit eerste klasse binnen. Toch springen vooral de uitgaande transfers van sterke mannen Depooter en L’hote het meest in het oog. “We moeten hun vertrek opvangen als team”, zegt trainer Erik Rogiers.

We kunnen er niet omheen. De coronacrisis heeft diepe wonden geslagen in de economie. Anderhalf jaar zonder basketbal deed ook het budget van tweedeklasser Gent Hawks inkrimpen. “We moesten daar op een creatieve manier mee omgaan”, klinkt het bij de sportieve cel. Die bestaat uit Siegfried Van Puyvelde en coach en tevens sportief manager Erik Rogiers. “Heel veel spelers blijven bij hun club en dat maakt dat de rest erg duur wordt. Maar we hebben gekozen voor acht inzetbare spelers. Zo kunnen we iedereen tevreden houden.”

Door het gebrek aan recente basketbalwedstrijden ging het duo hun lijstje met opportuniteiten uit het verleden af. “We konden wat versterking op de perimeter gebruiken”, weet Rogiers. “Sami Demirtas kende zijn opleiding bij Gistel Oostende en kwam via eersteklassers Charleroi en Limburg bij Lier terecht. Hij heeft een goed shot en een goede penetratie in de benen. Met guard Olivier Maes, die van Oostkamp komt, kan er inside ruimte gecreëerd worden voor de Gilles Dierckx.”

Okapi Aalst

Dierckx woont in Laarne, meet 2m12 en deed net als Janik Van Impe ervaring op in eerste klasse bij Okapi Aalst, waarna hij nu door Hawks bij Sijsele wordt weggehaald. “Maes is van origine een Aalstenaar en daar hebben we goede ervaringen mee”, lacht Rogiers. “Joren Vermoesen kwam twee seizoenen geleden minder aan de bak en kunnen we op de vijf nu vol het vertrouwen geven. Van Impe geeft een heel goede indruk. Hij beschikt over snelle voeten en lange armen. Hij werkt heel hard. Enkel zijn shot is een werkpunt, maar Van Impe heeft ons in enkele weken overtuigd om hem een seizoen langer te houden. Hij wordt dé toekomst op de één. Penninck spelen we uit op de vier-vijf.”

Ook Joeri Vermoesen en Giel Vanthournout blijven bij Gent. Sam Verstraete en Gillis Mestdagh zijn de negende en tiende man. “Zij zorgen voor sfeer op training en kunnen indien nodig invallen”, verduidelijkt de 65-jarige coach. “Ze vervullen een belangrijke taak. Met hen erbij kan je veel beter trainen.”

De mentali­teit van een ploeg bepaalt of je de titel haalt, niet het individuGent Hawks-coach Erik Rogiers

Dat neemt niet weg dat de kern met het vertrek van ervaren mannen Depooter naar Kontich en L’hote ogenschijnlijk verzwakt is. Ook Stevens en De Decker zijn weg.

Meer mogelijkheden

“L’hote en Depooter hadden met Gent een mooi palmares bij elkaar gespeeld, maar torsten ook zware contracten”, weet de sportief manager. “Het zijn echter een ploeg en het concept erachter die bepalen of je prijzen pakt. Er willen voor gaan en je hoofd ervoor leggen. Nu L’hote weg is, komen er meer mogelijkheden voor anderen en kunnen ze zich volledig ontplooien. We moeten hun vertrek opvangen als team”, besluit Rogiers strijdvaardig.

De ploeg: coach Erik Rogiers, Sam Verstraete, Gilles Dierckx, Sami Demirtas, Olivier Maes, Joeri Vermoesen, Giel Vanthournout, Janik Van Impe, Joren Vermoesen, Boris Penninck en Gillis Mestdag.