1/16 Beker van Vlaanderen

Resultaat : 72 – 90
KBBC T&T D’Vine Turnhout HSE A vs Gent Hawks HSE A
(BLAHSE160901)

Sporthal St. Victor
Datum: 01-11-2017 Aanvang: 20.30 uur
Officials: Daan Moens, Kirsten Poffe

periodes: (31-16) (13-13) rust 44-29 (20-13) (22-8)

Wat konden de Gentenaren tegen de Turnhoutse basketbalmannen? In de competitie wil het voor de Hawks spelers niet echt lukken. Voor de Beker van België werden de doelstellingen wel gehaald. De basketballiefhebbers die de wedstrijd voor het ticket van de 1/4 finale bijwoonden waren uitermate tevreden met wat ze te zien kregen. De prestatie tegen Brussels zal bij velen bijblijven als een hoogtepunt van dit seizoen. Kunnen de spelers van Erik Rogiers zich voldoende opladen om tegen de Koninklijke BBC T&T D’Vine Turnhout een ronde verder te gaan in de Beker van Vlaanderen?

De Speelkaartenmannen, Turnhout is immers de stad van de speelkaarten, begonnen het best aan de wedstrijd: ze kregen niet alleen 10 punten voor, maar scoorden ook de eerste punten. Gent begon aarzelend aan de wedstrijd in aanval maar verzorgde zijn verdedigende taken naar behoren zodat de thuisspelers niet verder konden uitlopen. Rik Van Den Berghe scoorde 10 punten op rij, waarvan 2 driepunters. Toen ook de broers Vermoesen elk een doel maakten was de voorsprong van de thuisspelers al helemaal weg. De thuiscoach greep naar een time-out halfweg de eerste periode. De thuisspelers kwamen nu wel beter tot scoren maar het was toch Gent die de lijnen uitzette en de voorsprong verder uitdiepte. Maxime Verspeeten lukte een lay-up, Joren Vermoesen zette 2 vrijworpen om en Laurent L’Hote knalde er een driepunter in. Turnhout lukte o.a. een paar driepunters maar het was toch te weinig om de Gentenaren hun voorsprong af te nemen. Joost Brancart lukte een vrijworp. Joren Vermoesen werd nog tweemaal goed aangespeeld en scoorde vlot. Zijn broer zorgde aan het einde van de eerste periode voor het achtentwintigste punt voor de Gentenaren. De thuisspelers stonden op 25 punten.

Gent nam het in het begin van de tweede periode wat makkelijker op, de thuisspelers toonden dat ze het basketbalspel goed begrepen en scoorden een paar mooie korven. Simon Gesquière werd foutief gestopt maar zette de twee toegekende vrijworpen feilloos om. Joost Brancart lukte een enig mooie korf. Joeri Vermoesen lukte een driepunter. Zo bleef Gent toch makkelijk baas. De thuisspelers moesten veel fouten maken om Gent het scoren te beletten. Maar zowel Joost Brancart als Maxime Verspeeten zetten hun vrijworpen aan 100% om. Tussendoor scoorde een ijverige Rik Van Den Berghe zijn derde driepunter van de avond. De twee laatste punten van de tweede periode kwamen van de handen van Joren Vermoesen. Gent won de tweede periode met 12-16.

Na de rust kwam Gent op het terrein om de klus even snel te klaren. Gent begon verschroeiend met twee driepunters op rij van Joren Vermoesen. Verdedigend werd bijna geen ruimte gegeven aan de tegenstanders. Als het toch eens lukte een speler van de tegenpartij van Gent in de wind te zetten dan kwam een help defense van een Gentse speler. De hoofdstedelingen van de Kempen konden nog een driepunter scoren maar Gent scoorde zeer vlot en diepte de voorsprong met gemak verder uit. Joost Brancart zette twee vrijworpen om. Laurent L’hote sneed vlot door de thuisafweer. Joren Vermoeden knalde een driepunter en lay-up erin. Joost Brancart maakte niet alleen oorlog onder het bord maar lukte twee heel mooie korven. De thuiscoach moest naar een time out grijpen om de denderde Gentse trein te doen stoppen. Maar ook na deze time-out bleven de Gentenaren baas. Simon Gesquière ontgrendelde nog eens op een degelijke manier de Turnhoutse afweergordel. Ook Jonathan Huwé knalde de defentie van de bezoekers aan stukken en Maxime Verspeeten zorgde voor een driepunter. Joost Brancart speelde onder het bord zijn tegenstanders, op een slimme beweging kwijt en lukte een dunk. Maxime Verspeeten zette nog twee vrijworpen om en zo haalde Gent in de derde periode 32 punten en liet er maar 15 toe.

Gent stond in het begin van de vierde periode comfortabel aan de leiding met 76-52. De verdedigende taken werden wat minder en aanvallend gingen de Gentenaren slordig om met de geboden kansen. De thuisspelers verwenden nog wat hun thuispubliek en scoorden vlotjes, maar eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat Gent daar wel aan meewerkte. Maxime Verspeeten lukte nog 5 punten in de vierde periode. Maar de thuisploeg scoorde meer dan geregeld tegen. Joeri Vermoesen lukte nog een jumpshot. Johan Huwé rolde de verdediging nog eens op. Een paar driepunters werden nog vakkundig de nek omgedraaid. Joeri Vermoesen zette nog twee vrijworpen om. Johan Huwè zette het negentigste punt op het bord. De thuisspelers scoorden in de vierde periode 20 punten. Gent won verdiend dit Beker van Vlaanderen duel en kan nu uitkijken naar de volgende ronde.

Zaterdag 4 november om 20 u 15 moeten de Gentenaren thuis basketbal spelen in de vertrouwde sportarena “Het Tolhuis” tegen Soba, in de “ Top Division Men One” is. Deze Antwerpse ploeg is dit jaar een smaakmaker. Die ploeg heeft zich in het tussenseizoen merkelijk versterkt en mikt op een play-off plaats. Daarbij is het een goed uitgebalanceerde ploeg met veel grote mannen die zowel verdedigend als aanvallend sterk uit de hoek kunnen komen. Supporters kom Gent Hawks aanmoedigen ze kunnen zoveel meer als de zaal goed gevuld is en help de ploeg, door ze naar een overwinning te schreeuwen. Met een sterke zesde man moet dit kunnen en wie weet is de trein dan niet vertrokken om verder in de klassering op te klimmen.

Vinne Haerbos 4, Joost Brancart 13, Jonathan Huwé 6, Joeri Vermoesen 11 , Maxime Verspeeten 13, Rik Van Den Berghe 15, Joren Vermoesen 21, Laurent L’Hote 5 en Simon Gesquière 2.